Rezolucija EU

Komšić pisao Europi i pohvalio samoga sebe

Komšić se u pismu zahvalio na nedavno usvojenoj Rezoluciji o Bosni i Hercegovini…
Vijesti / Politika | 30. 06. 2021. u 12:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je pismo specijalnom izvjestitelju Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangelu u kojem ''izražava zadovoljstvo usvojenom Rezolucijom o BiH u EU parlamentu, te upozorava na činjenicu da su pojedine politike u BiH odbacile sadržaj Rezolucije'', saznaje Fena.

Komšić se u pismu zahvalio na nedavno usvojenoj Rezoluciji o Bosni i Hercegovini, koja, kako navodi, ''veoma precizno i točno evidentira stanje u ovoj zemlji''.

''Smatram, također, kako je krucijalno važno da se u Rezoluciji štite temeljne vrijednosti Evropske unije koje se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije, demokratije, stabilnih i funkcionalnih institucija, ali i zaštite individualnih građanskih prava, kao jedan od neophodnih evropskih standarda'', naveo je.

Posebno je istaknuo i važnost dijela Rezolucije, koji govori o tome da su „Dvije škole pod jednim krovom“ izraz potpune etničke segregacije i diskriminacije, svojstven samo totalitarnim sistemima koji uopće ne uvažavaju ljudska prava i temeljne slobode.

''Međutim, u Bosni i Hercegovini nažalost postoje anakrone politike i politički akteri, koje su ovih dana putem službenih zaključaka odbacile Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, tražeći eksplicitno zadržavanje sadašnjeg stanja u Bosni i Hercegovini, koje je u pet presuda Europskog suda za ljudska prava – Sejdić/Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić – utvrđeno kao sistemska diskriminacija. Želim Vas informirati da sam u cijelosti posvećen i opredijeljen ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji jer se time unapređuje politički i ekonomski sistem moje zemlje, a paralelno time i stvaraju mogućnosti za jednakost svih građana'', napisao je Komšić.

Na kraju se izrazio uvjerenje da ''zajedno u suradnji s institucijama Europske unije možemo otkloniti sve blokade u Bosni i Hercegovini, koje su izazvane partikularnim etničkim interesima, a na štetu ljudskih prava i temeljnih sloboda građana Bosne i Hercegovine''.

Kopirati
Drag cursor here to close