Tko je za?

Sjednica o Statutu: Kriza s viših razina spušta se nad Mostar?

Statut je bio u programima rada Gradskog vijeća Grada Mostara za protekle dvije godine ali se nikada nije ozbiljno pristupilo ovome problemu.
Vijesti / Politika | 17. 02. 2023. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o usvajanju Statuta Grada Mostara, koji je nametnuo visoki predstavnik te odluka o usvajanju izmjena i dopuna statuta Grada bit će glavna točka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara koja će se održati 23. veljače.

Naime, u četvrtak je održana sjednica kolegija mostarskog Vijeća na kojoj nije bilo suglasnosti da se kandidira samo jedan prijedlog Statuta, pa je predlagatelj ove točke, predsjedatelj Vijeća Salem Marić pristao vijećnicima poslati četiri aktualna prijedloga gradskog Statuta.

Marić je inzistirao na prijedlogu iz mostarskog sporazuma, ali HDZ BiH se protivi tomu navodeći kako takav prijedlog Grad vraća unazad dijeleći ga na šest administrativnih jedinica kojima se daju veće ovlasti.

Vijećnik HDZ-a BiH, Vlatko Marinović koji je i u Povjerenstvu za Statut, kaže kako treba i građanima dati priliku da se izjasne o nacrtu Statuta iako se Mostar baš i nije proslavio s javnim raspravama – primjerice o proračunu.

No, predsjedatelj Vijeća, koji inzistira na poštivanju mostarskog sporazuma rekao je kako HDZ pere ruke od jer kako kaže, "očito u HDZ-u nisu spremni prihvatiti ono što su potpisali Mostarskim sporazumom oko Statuta Grada Mostara". Vraćanje na politička prepucavanja u Vijeću su, čini se, povratak na stare staze blokada.

Statut je bio u programima rada Gradskog vijeća Grada Mostara za protekle dvije godine ali se nikada nije ozbiljno pristupilo ovome problemu. Iako se uoči izbora i nakon formiranja vlasti u Mostaru nadobudno govorilo kako će se stranke riješiti visoke politike i prionuti poslu jer je Mostar izgubio dosta vremena, čini se kako se stara natezanja vraćaju na scenu.

Očito je da će se priča o Statutu nadovezati na visoku politiku previranja u formiranju vlasti gdje SDA želi svim silama vratiti se u vlast federacije BiH, a potom će uslijediti i borba za kantone tamo gdje se najavljuje formiranje vlasti bez SDA.

S druge strane, na sjednici će se naći i Mostar Parking koji je dužan građanima i Gradu puno odgovora, i odluka o utemeljenju Klubova konstitutivnih naroda u vijeću, o utemeljenju radnih tijela Vijeća. program, rada Gradskog Vijeća.

Vijećnicima će biti predočena informacija o stanju na gradskoj deponiji kao i odluka o uklanjanju ruševnih i devastiranih građevina.

Vijeće bi trebalo donijeti plan rada za ovu godinu ali i strategiju komunikacije Grada do 2027. godine.

Raspravljat će se o zakupima poslovnih prostora, taksi prijevozu, dimnjačarskoj djelatnosti, dobroj energiji, zaštiti od požara. prijevozu učenika i izmjenama pravila u mostarskim osnovnim školama.

Kopirati
Drag cursor here to close