Kriza na vidiku

Statut – Nova kriza pred Mostarom?

Usvajanje Statuta Grada Mostara dogovoreno kao dio paketa političkih čelnika HDZ-a BiH i SDA.
Vijesti / Politika | 16. 02. 2023. u 13:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar će se ponovno podijeliti na šest mini općina'', objavio je Večernji list navodeći kako će današnjoj sjednici Kolegija Grada Mostara predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić inzistirati na temi Statuta Mostara koji uvodi nove podjele

Večernjak navodi kako SDA inzistira na izmjeni Statuta u trenutku kad se tu stranku izbacuje iz vlasti te da će ''kandidirati prihvaćanje Statuta u onome obliku kako je taj dokument usvojen mostarskim sporazumom između te stranke i HDZ-a BiH''.

Potpuni paritet

Naime, usvajanje Statuta Grada Mostara dogovoreno kao dio paketa političkih čelnika HDZ-a BiH i SDA.

Večernji list navodi kako u Mostaru, sa sadašnjim Statutom na snazi, postoji potpuni paritet pa, ako je gradonačelnik Hrvat, onda je predsjednik Gradskog vijeća Bošnjak. Takav odnos je i u svim gradskim ustanovama, gdje postoji puni nacionalni paritet.

''No, s obzirom na to da je bošnjačka strana izigrala dogovor o ustavnim i izbornim reformama, što je bio dio paketa, izdvajati i prihvaćati prijedlog Statuta Mostara bilo bi s hrvatske strane politički nemudro. Čak i naivno. S druge pak strane, prijedlog Statuta koji su potpisali predstavnici vodećih hrvatske i bošnjačke stranke je loš jer doslovno omogućava nove blokade, podjelu grada na šest feuda te slabljenje uloge gradonačelnika koji bi onda postao krajnje neoperativan te ovisan o gradskim područjima. Najveći korak unatrag, čak i lošiji od Statuta koji je Gradu Mostaru 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown odnosi se na uspostavu povjerenstava Gradskih područja te njihove goleme ovlasti kojima se dovodi u pitanje jedinstvena gradska uprava, njezino funkcioniranje te nagovješćuje mogućnost brojnih blokada. Ponajprije se to odnosi na donošenje gradskoga proračuna i raspoređivanje novca'', navodi Večernji list.

''Preskakanje'' Statuta

Podsjećamo, Statut se nalazio u planu rada Gradskog vijeća u vrhu prioriteta ali nikada nije dolazio na dnevni red osim kad je SDP zahtijevao rješavanje problema Ostalih u vlasti u Mostaru.

U planu rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2022. godinu pod točkom 27., u prvom kvartalu (radne) godine našlo se usvajanje ovoga dokumenta, a u mostarskom sporazumu stajalo je kako se ''stranke potpisnice ovog Sporazuma obvezuju da će prijedlog Statuta Grada Mostara iz točke 1. ovog Sporazuma usvojiti, u skladu sa zakonskim procedurama, na prvoj sjednici Gradskog vijeća''.

A onda je Statut dočekao zadnju sjednicu dvije godine nakon potpisa. Točku predlaže Salem Marić, predsjedatelj Vijeća iz reda SDA, a ranije je bilo predlagano mijenjanje statuta po prijedlozima vijećnika SDP-a Armana Zalihića što je svaki put propalo.

Inače, mostarski Statut, dočekao je svoju punoljetnost. Njega je 15. ožujka 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Kopirati
Drag cursor here to close