Mema točke

Mostar i Statut: Procedure i podjele grada

Statut Grada Mostara ostao je bez suglasnosti Kolegija na Dnevnom redu Gradskog vijeća
Vijesti / Politika | 16. 02. 2023. u 15:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Kolegija Gradskog vijeća Grada Mostara održanoj u četvrtak tema je bila Statut Grada Mostara na čemu je inzistirao predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić tražeći da se ta točka Dnevnog reda nađe na sjednici Gradskog vijeća idući tjedan.

Iako je važno da se to pitanje što prije riješi, predsjednik Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Vlatko Marinović (HDZ BiH) smatra da je Marić potpuno prekršio procedure.

Procedure

Naime, na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara održanoj koncem prosinca prošle godine usvojen je Zaključak prema kojemu Povjerenstvo za statut, pravne akte i nadzor zakonitosti Gradskom vijeću predlaže Izmjene i dopune Statuta Mostara.

''Jako je važno da se ta točka Dnevnog reda nađe na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, no radi se o potpunom kršenju procedura od strane predsjednika Gradskog vijeća. Nažalost, nije ovo prvi put da je predsjednik Gradskog vijeća na neki način potpuno, ne samo zanemario, nego grubo prekršio Zaključak koji je on sam predložio na sjednici Vijeća 29. prosinca 2022. godine'', rekao je Marinović.

Statut na kojemu je danas inzistirao Marić je, kako se saznaje, prijedlog Statuta koji je dogovoren Mostarskim sporazumom.

''Izmjene i dopune Statuta iz M

Video: Statut Grada Mostara bez suglasnosti Kolegija na Dnevnom redu Gradskog vijeća

ostarskog sporazuma su svakako bolje od onoga kako danas funkcioniramo prema odredbama nametnutog Statuta od Paddyja Ashdowna iz 2004. godine koji je u pet svojih članaka neustavan Statut. Svaka izmjena koja rješava taj problem je bolja. Međutim, ono što smo mogli shvatiti u protekle dvije godine funkcioniranja potpuno nove vlasti u Gradu Mostaru, prema funkcioniranju Gradske uprave Mostara, Ureda gradonačelnika pa i samoga Gradskog vijeća, taj prijedlog iz Mostarskog sporazuma vapi za poboljšanjima, za usklađivanjem stvari s normalnim jedinicama lokalne samouprave u BiH'', smatra Marinović.

Mostarski sporazum

Ističe kako je, iz perspektive HDZ-a BiH, Mostarski sporazum u tom trenutku poslužio svojoj svrsi jer bez njega ne bi bilo izbora u Mostaru.

''Međutim, na sve ostalo što je također bila obaveza od strane SDA, a jedna od njih je bila da se pristupi studioznim i detaljnim izmjenama kompletnog Izbornog zakona BiH, na to se SDA potpuno oglušila. Mi stojimo iza Mostarskog sporazuma. Ne želimo podjele Mostara niti želimo tenzije u Gradskom vijeću, ali tražimo da se poštuju procedure i zaključci tog istog Gradskog vijeća – podvukao je on.

Dodaje kako je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić samovoljno inzistirao da kreira Dnevni red, da stavi tu točku Dnevnoga reda i da stavi samoga sebe kao izvjestitelja i predlagača, dok je, s druge strane, sam predložio Zaključak u kojem se Povjerenstvu daje u ovlast i nadležnost predlaganje Izmjena i dopuna Statuta Mostara.

''Nakon dugih godina iscrpljujućih rasprava o Statutu Grada Mostara kojega nikada nismo imali usvojenog u redovitoj proceduri u Gradskoj vijećnici, ovo je jedinstvena i povijesna prilika da pružimo priliku javnosti da kaže svoju riječ o nacrtu Statuta Mostara. Inzistirali smo na Kolegiju da ide u formi nacrta i da se otvori Javna rasprava koja ne mora predugo trajati i za koju ne znamo što će iz nje proizaći. Ali moramo pružiti priliku da javnost kaže što je dobro, a što loše u smislu funkcioniranja Gradske uprave, gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Mostara'', naglasio je predsjednik Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara nije bio dostupan za izjave.

Zalihić: Podjela grada

Predsjednik GO SDP Mostar Arman Zalihić kazao je Feni kako SDP ne podržava prijedlog Statuta koji je potpisan u okviru Mostarskog sporazuma.

''Taj prijedlog Statuta ne rješava diskriminaciju ostalih. Pored toga, vodi dezintegraciji grada, odnosno dovodi do toga da imamo neke fantomske komisije koje će na svom čelu imati nekog svog predsjednika koji će još na kraju biti profesionalac, primati plaću, imati svoju administraciju za rad. To znači da će to biti mali načelnik koji se samo tako neće zvati, nego će se zvati predsjednik komisije nekog područja'', rekao je Zalihić.

Smatra kako bi to dovelo do onog stanja kakvo je u gradu bilo prije nego što je tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown 2004. godine nametnuo Statut Grada Mostara.

Zalihić ističe da bi to vodilo ka podjeli grada na nacionalne općine što "ni u kojem slučaju SDP ne želi podržati".

Dodaje kako je on Statut Grada Mostara četiri puta stavljao na Dnevni red čime je, kako navodi, bio najaktivniji vijećnik kada je u pitanju ta tema.

Zalihić je izrazio nadu da će se Statut naći na idućem Dnevnom redu jer je, naglašava, SDP zainteresiran da se to pitanje riješi u smjeru da Mostar ostane integriran grad te da se ukine diskriminacija ostalih jer predsjednik niti potpredsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz reda ostalih s obzirom na to da njihovu kandidaturu predlažu klubovi konstitutivnih naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close