Formiranje vlasti

Nakon potpisivanja krenula raspodjela: Kome ide koje ministarstvo?

Strankama Osmorke bi trebali pripasti Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo komunikacija i prometa
Vijesti / Politika | 15. 12. 2022. u 21:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici grupacija stranaka koje su danas potpisale koalicijski dokument o uspostavi vlasti na državnoj razini u Bosni i Hercegovini, načelno su dogovorili i raspodjelu nadležnosti u resorima Vijeća ministara BiH.

Prema izjavi Dragana Čovića, koju prenosi Fena, stranke okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) čiji je on lider, zatim "Osmorka" i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), načelno su dogovorili da tri ministarstva pripadnu "Osmorki", kao i da na čelu četiri ministarstva budu kadrovi iz Republike Srpske s tim da se o četvrtom dogovore "Osmorka" i SNSD, kao i da dva ministarska resora pripadnu kadrovima HDZ-a.

Kako piše Avaz, strankama Osmorke bi trebali pripasti Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo komunikacija i prometa. Avaz piše kako bi lider Naroda i pravde Elmedin Konaković bi trebao biti novi ministar vanjskih poslova. SNSD bi zajedno sa Osmorkom trebao formirati novo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

HDZ-u će, prema pisanju, pripasti Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo pravde, te će imati i četiri zamjenika, a SNSD-u će pripasti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo financija i trezora, kao i tri zamjenika.

Kopirati
Drag cursor here to close