Sarajevo

Čović: Izmjene Izbornog zakona imat ćemo za šest mjeseci

“Nakon dugo vremene napravili smo partnerstvo i stavili ga na papir'', kazao je Čović.
Vijesti / Flash | 15. 12. 2022. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider HDZ-a Dragan Čović istaknuo je danas u Sarajevu kako je velika stvar što će se u ovoj godini imenovati novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i usvojiti budžet.

“Potpuno nova dimenzija”

Čović je naglasio da je dogovor napravljen u jednoj fleksibilnoj atmosferi, prenosi N1.

“Sporazum je pravljen po sličnom konceptu kakav smo pravili za Federaciju. Nastavit ćemo razgovore za resore. Idemo s popunom Vijeća ministara i to je glavni cilj koji smo obećali da ćemo za kandidatski status napraviti iskorak. Istom dinamikom kao za budžet radit ćemo i na drugim pitanjima”, kazao je lider HDZ-a.

Dodao je kako se ovim sporazumom SNSD-a, HDZ-a i “Osmorke” unosi jedna “potpuno nova dimenzija”, te je pozvao javnost da podrži “ovakvo razmišljanje”.

“Nakon dugo vremene napravili smo partnerstvo i stavili ga na papir. Do sada su bile iznuđene koalicije. Uvjeren sam da će ova parlamentarna većina biti snažna kako u Vijeću ministara tako i u zakonodavnoj vlasti. U idelno vrijeme potpisujemo ovaj sporazum”, poručio je Čović.

Izborni zakon

Čović je kazao kako je dogovoreno da će se u roku od šest mjeseci nakon uspostave vlasti završiti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH “poštujući sve presude” – europskih i domaćih sudova.

“Uvjeren sam da ćemo završiti za šest mjeseci”, zaključio je Čović.

Podsjećamo, izaslanstva HDZ-a BiH, SDP-a BiH, SNSD-a i njihovih koalicijskih partnera održali su danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, u Sarajevu, sastanaka nakon kojeg je potpisan dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. – 2026. godine”.

Kopirati
Drag cursor here to close