Još 28 dana

Najveće nepoznanice za formiranje vlasti - ANP i NATO put BiH

"Prošla su već dva dana, a potpisnici Sporazuma i dalje drže i domaću i međunarodnu javnost u neizvjesnosti oko jednog od najvažnijih pitanja vanjske politike BiH, odnosa s NATO-om", upozorava Igor Crnadak.
Vijesti / Politika | 07. 08. 2019. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još nema garancija da će novi saziv Vijeća ministara biti formiran u idućih mjesec dana. Čelnici SNSD-a, HDZ-a i SDA dali su takvo obećanje u potpisanim principima. Nepoznanica, bar prema tumačenjima, ostaje i kako će teći suradnja BiH s NATO Savezom. Pojašnjenje u tumačenju Sporazuma, u dijelu koji se odnosi na NATO, očekuje i američko veleposlanstvo.

"Mi ovaj korak pozdravljamo i namjeravamo raditi s političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje je li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcijskog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO savezu", poručili su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

"Prošla su već dva dana, a potpisnici Sporazuma i dalje drže i domaću i međunarodnu javnost u neizvjesnosti oko jednog od najvažnijih pitanja vanjske politike BiH, odnosa s NATO-om", upozorava Igor Crnadak.

"Zato apeliram, prije svega na članove Predsjedništva BiH i na potpisnike Sporazuma, da jasno priopće hoće li BiH aktivirati MAP u skladu s Odlukom Predsjedništva iz 2009. godine, upućivanjem prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ili je odluka nove skupštinske većine da BiH odustaje od MAP-a", kazao je aktuelni ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Dok i sami potpisnici različito tumače Sporazum, svoje ocjene imaju opozicione stranke, PDP i SDS, prenosi N1.

"Ovo je sve osim ozbiljan politički sporazum, jer treći dan od potpisivanja imamo različita tumačenje samih potpisnika, koji kao da traže izgovor za neuspjeh i kako će okriviti drugu stranu zašto to nije uspjelo", rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

"Iz ugla SDS, Milorad Dodik sve po starom. Neću neću, pa onda hoću. Vrlo je istrajan da ostvari svoj san o NATO-u. Sada se vidi tko je izdajnik, i tko dnevno mijenja politike vezane za srpski nacionalni interes", rekao je SDS-ov Miladin Stanić.

SNSD-ov Staša Košarac uvjerava da u Sporazumu nigdje ne piše da Republika Srpska prihvaća NATO integracije. U Principima stoji da se potvrđuje opredjeljenje za unaprijeđenije odnosa s NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi s članstvom Bosne i Hercegovine. Vojno-politički analitičar, Đuro Kozar, očekuje da će to značiti slanje reduciranog Godišnjeg nacionalnog programa.

"To praktično znači da se neće otvarati šira politička i neka druga pitanja. Jer Nacionalni plan nije samo obrambena politika, nego i ukupna politička i ekonomska situacija", kazao je Đuro Kozar, vojno-politički analitičar.

Njemački stručnjak za Balkan, Bodo Weber, ocjenjuje da je u Sporazumu mnogo nejasnoća, osim u vezi s NATO integracijama, tako i pitanjem Izbornog zakona.

"To će idući dani i tjedni pokazati je li to zaista jedan dogovor, koji će voditi do formiranja vlasti. Je li to jedna želja za foteljama, kako je to do sada bio slučaj u BiH."

Prošla su tri dana od potpisivanja Sporazuma, a još nije formirana Povjerenstvo za imenovanje predsjedatelja Vijeća ministara, niti je zakazana sjednica Predsjedništva, koje bi trebalo, koncenzusom, predložiti ime mandatara.

Kopirati
Drag cursor here to close