Želja za foteljama ili uspjeh?

Potpuno nejasan Izborni zakon u dogovoru

Njemački analitičar je rekao kako je ''nejasno i netransparentno što se zaista dogovorilo i je li to zaista suštinski dogovor''.
Vijesti / Politika | 07. 08. 2019. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U dokumentu ostaje potpuno nejasno pitanje Izbornog zakona na čemu je insistirao gospodin Čović do pitanja NATO-a. Naredni dani i tjedni će pokazati je li to zaista jedan dogovor koji će voditi do formiranja vlasti ili je prevagnula želja za foteljama kao što je uvijek bio slučaj u BiH ili je mrtvo slovo na papiru'', rekao je za N1 Bodo Weber, politički analitičar i njemački stručnjak za Balkan.

Govoreći o sporazumu čelnika SDA, HDZ-a i SNSD-a o formiranju državne vlasti, rekao je kako je ''nejasno i netransparentno što se zaista dogovorilo i je li to zaista suštinski dogovor''.

Između ostalog, kritizirao je i ulogu šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

''Dosadašnja službena politika Europske unije je nemiješanje u domaću politiku. Gospodin Wigemark je na kraju svog mandata potpuno izašao iz tog pristupa službene Europske unije i izravno se miješao u formiranje vladajućih koalicija'', naveo je Weber.

Kako je naveo, EU je imala pogrešan pristup u Bosni i Hercegovini zadnjih 15 godina.

''Ovo je možda do sada najotvorenije miješanje u dnevnopolitičke stvari u BiH u zadnjih 15 godina. Sazivanje sastanka radi formiranja vlasti zaista nije i ne bi trebala biti uloga EU, specijalnog predstavnika'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close