Špekulacije

Novi saziv: Ovako bi moglo izgledati Vijeće ministara

Ranije je dogovoreno da svakoj strani pripadaju po tri ministarstva, uz to da SNSD ima i mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Vijesti / Politika | 06. 08. 2019. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Vijeće ministara BiH

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović u ponedjeljak su potpisali sporazum o formiranju vlasti, a Avaz je objavio mogući sastav Vijeća ministara BiH.

Ranije je dogovoreno da svakoj strani pripadaju po tri ministarstva, uz to da SNSD ima i mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Mandatar, kako je to već ranije rečeno, bit će Zoran Tegeltija, bivši ministar financija RS. Osim toga, iz RS bi trebala doći još tri ministra: vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa te ljudskih prava i izbjeglica.

Kako je Avaz objavio, SNSD bi u raspodjeli ministarstava trebao dobiti jedno - vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje bi, prema trenutnim informacijama, trebao voditi državni zastupnik SNSD-a Staša Košarac.

Ostala dva ministarstva SNSD bi, pišu oni, trebao prepustiti koalicionim partnerima – Socijalističkoj partiji i vjerojatno odcijepljenom krilu DNS-a koje vodi Nedeljko Čubrilović.

Tako bi Čubrilović, aktualni predsjedavajući NSRS, mogao preuzeti funkciju ministra prometa i komunikacija. Prema svemu sudeći, kod takvog razvoja situacije socijalisti Petra Đokića imenovali bi ministra za ljudska prava i izbjeglice, a to će morati biti neko iz reda ostalih. Trenutno, još nema informacija ko bi to mogao biti.

Iz bošnjačke kvote također će biti imenovana tri ministra. SDA će imenovati ministra vanjskih poslova. To bi, prema najavi Bakira Izetbegovića, mogla biti Bisera Turković.

Savez za bolju budućnost imenovat će ministra sigurnosti. Prema ranijim najavama, to bi mogao biti vođa ove stranke Fahrudin Radončić, ali, tvrde, on još nije donio odluku o tome.

Ministra obrane, koji će također biti imenovan iz bošnjačke kvote, vjerojatno će birati DF. Mediji špekuliraju da bi to mogao biti bivši general i izaslanik u Domu naroda BiH Sifet Podžić.

Hrvatska demokratska zajednica i stranke okupljene oko nje imenovat će ministre financija, pravde i civilnih poslova. Trenutni ministar financija Vjekoslav Bevanda trebao bi tako dobiti još jedan mandat.

Postoje informacije da bi na mjesto ministra civilnih poslova mogao doći aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, dok s druge strane kruže priče da bi na to mjesto mogao biti imenovan i aktualni ministar pravde Josip Grubeša. A vjerojatno je, piše Avaz, da bi na Grubešino mjesto u Ministarstvo pravde mogao doći Bariša Čolak, trenutno izaslanik u Domu naroda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close