Varnice

Sjednica Doma naroda: Bošnjaci ostali uvrijeđeni nakon 'prepirke' - 'Marš', 'prekini', 'šuti ti debeli'

Nakon što je okončano glasovanje počelo je, izvan ikakve rasprave, dovikivanje između federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića i izaslanika Kluba Bošnjaka Harisa Zahiragića tijekom kojeg su pale uvredljive riječi.
Vijesti / Politika | 12. 06. 2024. u 16:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnju sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH obilježila je neugodna situacija koja je nastala nakon što su izaslanici izglasali izmjene i dopune Zakona o mirovinsko i invalidskom osiguranju.

Dovikivanje

Naime, nakon što je okončano glasovanje počelo je, izvan ikakve rasprave, dovikivanje između federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića i delegata Kluba Bošnjaka Harisa Zahiragića tijekom kojeg su pale uvredljive riječi. Njihov dijalog želio je prekinuti izaslanik Kluba Hrvata Ilija Ilić govoreći da ga treba konačno okončati. Međutim, i tu su uslijedile neugodne riječi između Zahiragića i Ilića.

Potom je predsjednik Kluba Bošnjaka Muamer Zukić (SDA) kazao da izaslanici tog kluba neće raditi pod ovakvim uvjetima jer su doživjeli neugodnosti i uvrede.

''Tražio sam pauzu, nije udovoljeno. Predsjedatelj Doma naroda Tomislav Martinović je nastavio sjednicu i svojim dvostrukim aršinima dopustio da ovo eskalira'' – kazao je Zukić, koji je zatim održao sjednicu Kluba Bošnjaka na kojoj je zaključeno da se izaslanici Bošnjaka neće vratiti na današnju sjednicu.

Video: Verbalni okršaj

Zatražili su, kako kaže Zukić, razgovor s predsjedateljem doma nakon kojeg će konačno odlučiti kada će sljedeći put sudjelovati u radu Doma naroda.

''Želimo da zaštitimo poštovanje i ugled izaslanika Bošnjaka koji predstavljaju bošnjački narod u ovom domu. Smatramo da je Martinović napravio proceduralne greške. Na kraju smo osudili i sam čin izjava koje su danas prešle u okvire žustrih rasprava u ovom domu. Doživjeli smo neugodnosti i uvrede. Neka nastave tako raditi. Onako su odluke donosili bez nas i ovu Vladu su imenovali protivno volji Bošnjaka'' – izjavio je Zukić novinarima.

Delić: Zahiragić ''pravi medijski spektakl''

Javnosti se obratio i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je ukazao da je delegat Zahiragić na sjednici iznio neistine i optužio ga da je ''pravi medijski spektakl''.

''To je Zahiragićev zadatak da isporovocira i da prekine rad doma. Inače, po mnogim stvarima i pitanjima imamo dobru suradnju s predstavnicima Stranke demokratske akcije u oba doma i Klubom Bošnjaka. Danas je odlična stvar urađena usvojene su izmjene i dopune Zakona o MIO'' – rekao je Delić.

S druge strane, Zahiragić govori da mu je Delić rekao sa govornice ''marš'' i da je onda ministra pozvao da ''prekine''.

''To je riječ koja nije parlamentarna, pristojna i normalna. Tada sam tražio od predsjedatejla Doma da ga upozori i nakon toga je Ilić iz HDZ-a BiH počeo da brani Delića i zbog toga me je vrijeđao'' – naveo je Zahiragić.

Izaslanik Ilić na sjednici je opomenuo Zahiragića da nema smisla da više priča kada je navedeni zakon prošao.

''On me je ružno pogledao i rekao šuti ti 'debeli'. Prethodno je polemisao s Delićem i svima je to postalo naporno jer je rasprava o zakonu zvanično bila završena'' – poručio je Ilić nakon završetka sjednice.

Da li će izaslanici Kluba Bošnjaka sudjelovati na sljedećoj sjednici Doma naroda ostaje da se vidi nakon što se održi sastanak predsjedatelja doma Martinovića s članovima Kluba Bošnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close