Suzdržana zemlja

Na čijoj je strani BiH: Alkalaj nije osudio ugnjetavanja u Iranu

Vijeće UN-a za ljudska prava trebalo bi u četvrtak održati posebnu sjednicu o "pogoršanoj situaciji s ljudskim pravima", nakon zahtjeva Njemačke i Islanda.
Vijesti / Politika | 22. 11. 2022. u 10:37 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema prostora za kompromis kada je riječ o riječ o osudi najgroznijih kršenja ljudskih prava, uključujući proizvoljna pritvaranja, mučenja i izvansudska pogubljenja žena i djevojaka. Bosna i Hercegovina se mora uskladiti s europskim vrijednostima ljudskih prava i demokracijom'', objavio je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, Dragan Čović, na Twitteru.

Brojne reakcije

Naime, veleposlanik Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj bio je suzdržan tijekom glasovanja o rezoluciji koja osuđuje kršenja ljudskih prava u Iranu.

Za osudu je glasalo 78 članica UN-a, 28 je bilo protiv, a 67 suzdržano.

Alkalajev potez naišao je na brojne reakcije kako medija, tako i korisnika društvenih mreža, ali još u javnost nije iznesen službeni stav zašto BiH ne osuđuje kršenja ljudskih prava tim više jer je veleposlanik BiH nedavno govorio o kršenju prava u BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, je na Twitteru objavila kako je poslala brzojav suosjećanja s Indonezijom zbog potresa, ali se i pohvalila izletom u Katar na otvaranje Svjetskog prvenstva.

Inače, najviše tijelo Ujedinjenih naroda za ljudska prava održat će hitan sastanak ovog tjedna kako bi razmotrilo pokretanje međunarodne istrage o smrtonosnom gušenju masovnih prosvjeda koji potresaju Iran.

Osuđeni na smrt

Vijeće UN-a za ljudska prava trebalo bi u četvrtak održati posebnu sjednicu o "pogoršanoj situaciji s ljudskim pravima", nakon zahtjeva Njemačke i Islanda.

Sastanak će uslijediti nakon dvomjesečnih prosvjeda u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini, nakon što je uhićena zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja za žene temeljenih na islamskom šerijatskom pravu.

Najmanje 378 ljudi, uključujući 47 djece, ubijeno je u gušenju prosvjeda od Aminine smrti, prema norveškoj skupini za ljudska prava Iran Human Rights (IHR).

Demonstracije su se proširile zemljom i prerasle u široki pokret protiv teokracije koja vlada Iranom od pada šaha 1979. godine.

Tisuće mirnih prosvjednika također su uhićene, prema stručnjacima UN-a za prava, uključujući mnoge žene, djecu i novinare, a šest osoba je do sada osuđeno na smrt zbog prosvjeda.

 

Tko je Mahsa Amini?

Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka, uhićena je 13. rujna na ulazu u željezničku stanicu Shahid Haghani Expressway u Teheranu, kamo je sa svojom obitelji doputovala iz rodnog grada Saqqeza.

Reuters / Mahsa Amini 



Uhićena je zbog nošenja hidžaba koji nije u skladu s propisima, a preminula je od posljedica ozljeda glave 16. rujna na Odjelu intenzivne njege teheranske bolnice Kasra nakon što je dva dana bila u komi. Nju su pretukli pripadnici moralne policije.

Mahsa Amini postala je simbol bijesa i otpora i ograničavanja sloboda u koja spadaju stroga pravila odijevanja za žene i djevojčice koje se u javnosti ne smiju bez hidžaba, vela ili marame kojom se u skladu s tamošnjim normama pokriva kosa, o čemu brigu vode pripadnici moralne policije koji su isključivo muškarci.

Kopirati
Drag cursor here to close