Sastanak u Mostaru

Murphy nakon kritika došao Čoviću 'na noge': ''Konstruktivan razgovor''

Čović je objavio fotografiju sa Murphyem uz riječi da su obavili još jedan konstruktivan razgovor.
Vijesti / Politika | 04. 07. 2023. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što ga je nedavno kritizirao da radi samo za vlastite interese, američki veleposlanik u BiH Michael Murphy došao je u utorak u Mostar na sastanak sa Draganom Čovićem.

Putem svog Twitter profila Čović je objavio fotografiju sa Murphyem uz riječi da su obavili još jedan konstruktivan razgovor.

"Kao i uvijek, još jedan konstruktivan razgovor sa Murphyem, ovoga puta u Mostaru. Razgovarali smo o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i naporima za postizanje širokog i održivog napretka. Naše partnerstvo sa SAD-om ostaje ključno za naš brzi put ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u", napisao je Čović.

Inače, ovaj razgovor i sastanak Čovića i Murphya dolazi u veoma bitnom trenutku, a nakon posljednjih događanja koja su potresla političku scenu u Bosni i Hercegovini.

Također, američko veleposlanstvo ne čelu sa Murphyem je nedavno oštro krituziralo Čovića zbog odnosa prema pitanju plinovoda Južna interkonekcija.

"Blokada Zakona o Južnoj interkonekciji od strane HDZ-a dogodila se nakon što je ova stranka glasovala za isti zakon u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 2021. godine. Usprkos dobroj volji koalicijskih partnera u FBiH da se ide dalje sa projektom, Čović je izabrao da slijedi vlastite interese, a ne interese stanovnika FBiH", konstatirao je tada Murphy.

 

Kopirati
Drag cursor here to close