Tko će biti odgovoran?

Murphy: Ako propustite ovu priliku, nema nazad

Ako propustite ovu priliku, nema nazad. Smatrat ćemo odgovornima one koji je propuste zarad svojih interesa
Vijesti / Politika | 20. 06. 2023. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dvije su ključne poruke. Spremni smo pomoći svim onim liderima koji su spremni da isprazne priče pretvore u konkretne. Smatrat ćemo odgovornima one koji propuste ovu priliku za promjenu zarad vlastitih, uskih interesa'', rekao je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy koji se danas zajedno sa šefom Delegacije Europske unije u BiH Johannom Sattlerom sastao u Sarajevu sa članovima Vlade Federacije BiH predvođenim premijerom Nerminom Nikšićem.

Nakon sastanka veleposlanik Murphy je kazao kako cijeni sudjelovanje premijera na sastanku i rad na reformama ka putu prema euroatlanskim integracijama.

''Nakon četiri godine tehničkog mandata, uz neznatnu realizaciju ključnih reformi, sada imamo priliku da nadoknadimo to izgubljeno vrijeme. Inflacija, obrazovanje, zapošljavanje. Etnonacionalne podjele su uvijek paralizirale napredak ovdje'', kazao je Murphy, dodajući da su razgovarali o vrlo važnim reformama.

''Tu mislim i na pitanje vladavine prava i donošenje potrebnih propisa koji će omogućiti upravljanje i transformaciju javnih preduzeća kako bi se kreiralo još više radnih mjesta'', rekao je Murphy, ističući kako bi južna interkonekcija otvorila možda i tisuće novih radnih mjesta te je apelirao na lidere stranaka da ovaj zakon bude donesen što prije, kao i drugi zakoni potrebni za provođenje reformi'', rekao je, dodajući dvije bitne stvari.

'' Prilike kao što je ova su rijetke, i jednom kad kad odu, otišle su zauvijek. Nema nazad. Nadam se da će ova Vlada potpuno iskoristiti ovu priliku'', kazao je Murphy.

Inače, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, isto je podvukao da su ovakve prilike rijetke i ne javljaju se tako često i, naravno, u nekom trenutku nestaju.

''Ono čemu smo svjedočili 2022. godine jeste da je Europska unija zaista napravila pomak u smislu proširenja za četiri od šest zemalja zapadnog Balkana, uključujući BiH sa samom odlukom o dodjeli kandidatskog statusa. Kandidatski status jeste iznad svega bio jedan signal građanima, ali, prije svega, zadaća. Zadaća za sve razine vlasti, da moraju raditi još više i još intenzivnije na realizaciji potrebnih reformi'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close