Tko šta smije

Dodik opleo po Murphyju

Naveo je kako je Murphy prije samo nekoliko dana pričao kako Daytonski sporazum nije trajan i da mora da se mijenja, a jučer je govorio sasvim nešto suprotno.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2023. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da Republika Srpska nije ničim narušila Daytonski mirovni sporazum i da neće uspjeti pokušaji zastrašivanja koji dolaze od američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja, koji je potpuno pokazao svoje lice tako što je svaki put reagirao na štetu Srpske.

"Republika Srpska nije ničim narušila Daytonski sporazum. Taj sporazum se ruši od Ustavnog suda BiH već 20 godina", rekao je Dodik.

Navijač za muslimane

Naveo je kako je Murphy prije samo nekoliko dana pričao kako Daytonski sporazum nije trajan i da mora da se mijenja, a jučer je govorio sasvim nešto suprotno.

"Pitanje je kada on laže, a kada govori istinu. Tko drži više do njega i njegove priče? On se pokazao kao navijač za muslimane u BiH i tu nema nikakve dileme. On nije onaj koji može biti saslušan i uvažene njegove primjedbe", naglasio je Dodik.

Dodik ističe da je Murphy dozvolio sebi da se ponaša kao tumač Daytonskog sporazuma, kao netko tko bira koja vlast treba biti, čime je njemu dao za pravo da tog američkog diplomatu nazove "običnim političkim diletantom koji misli da će svojim nadmenim ponašanjem i "špic čizmicama" koje nosi po Sarajevu nekoga zaintrigirati" ili, možda, uplašiti.

"Ovdje se radi o ozbiljnim stvarima", naglasio je Dodik povodom izjava iz Veleposlanstva SAD da Ustavni sud BiH može raditi bez srpskih sudaca, te naglasio da ne bi preporučivao ovom sudu da tako donose odluke.

Unutarnje stvari

Dodik je istaknuo da je njihova priča o tome kako treba izabrati suce iz Republike Srpske da budu tamo ikebane, sasvim na fonu one kakvu poručuju takvi kao što je američki veleposlanik.

"Vi izaberite, a mi ćemo donositi odluke koje mi hoćemo. Naravno, ako tako mogu, ako je sve tako kao što on tvrdi, neka donesu odluke, pa ćemo vidjeti kako će to ići! Ja ne bih preporučivao Ustavnom sudu BiH da donosi odluke", naglasio je Dodik rekavši kako ''je pristup Republike Srpske u cijeloj situaciji veoma racionalan''.

"Tražimo da se sjedne nakon 25 godina, odnosno 20 godina nakon isteka roka da odu strani suci i da se razgovara o tome, da dogovorimo na koji način će se štititi Ustav BiH. I to nije antidejtonsko, nego odgovorno ponašanje s naše strane, a ne navijačko ponašanje poput američkog veleposlanika Murphyja, koji sve zna, pa i kako treba plin da ide, kuda, tko da bude direktor, predsjednik... On se masovno miješa u unutarnje stvari BiH", ocijenio je Dodik.

Pobjeda BiH

Dodik kaže da ''Murphyju muslimani to dozvoljavaju'', ali da u Republici Srpskoj to neće to raditi, jer tu nije dobrodošao i na snazi su mjere, prema kojim se predstavnici Srpske ne trebaju sastajati s osobljem Veleposlanstva SAD u BiH.

"Mi poštujemo Ameriku i razgovarat ćemo sa svakim tko dođe, ali s takvim kao što je Murphy i njegovo osoblje, a usput zaposlio je većinu muslimana u veleposlanstvo koji pišu priopćenja i koji reagiraju na ovaj način, boreći se isključivo protiv Republike Srpske, a ne za BiH", rekao je Dodik.

Naglasio je kako nije pobjeda BiH da porazi Republiku Srpsku, nego Republika Srpska unutar BiH bude konzistentan faktor koji nema strahove i koji zajedno s drugima radi na pitanjima koja su od zajedničkog interesa.

"To je pobjeda BiH, a ne Murphyjeve gluposti koje on nama ovdje prosipa. Nismo u potrebi mi nikom ništa da objašnjavamo, pogotovo veleposlaniku Murphyju koji se ovdje ponaša kaubojski. Kaubojštine koje on ovdje provlači sigurno ne mogu biti od koristi nikome u BiH. Mi ćemo sa partnerima, ako oni to žele u BiH sjesti i staviti ovo sve na dnevni red. Objasnit ćemo naše razloge", rekao je Dodik.

Reakcija

Naveo je kako je sada jasno je da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati u ovom entitetu, a bilo kakve dalje aktivnosti bilo kog organa na razini BiH će povlačiti mjeru Srpske.

"Ovo je reakcija, ovo nije akcija. Nismo mi promijenili pravila ili se ponašali nedosljedno Ustavu, nego Ustavni sud. Prema tome, ovo je reakcija", istakao je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close