"Evo što blokira"

Veleposlanik Murphy: Čović slijedi samo svoje interese

"Usprkos dobroj volji koalicijskih partnera u Federaciji BiH da se ide dalje s projektom, Dragan Čović izabrao je da slijedi vlastite interese, a ne interese stanovnika Federacije", naveo je veleposlanik.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2023. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy objavio je novi komentar pod naslovom "BiH propušta priliku da prekine ovisnost o ruskom plinu, osigura nova radna mjesta i ekonomski rast".

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Drastične promjene geopolitičke situacije u proteklih 18 mjeseci natjerale su Europljane da razmisle o vlastitoj energetskoj sigurnosti i da poduzmu mjere ka diverzifikaciji i smanjenju stupnja ovisnosti od zemalja koje bi koristile energiju kao oružje. Bosna i Hercegovina bi imala koristi od istog pristupa. Južna interkonekcija trenutno je jedini provodivi projekt koji bi omogućio da BiH prekine potpunu ovisnost o jednom izvoru za snabdijevanje prirodnim gasom, Rusiji. Isto tako važna je i činjenica da bi projekt osigurao nova radna mjesta i ekonomski rast Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Nažalost, opstrukcije lidera HDZ BiH Dragana Čovića sprečavaju da ovaj vitalni projekt ide dalje.

Izostala podrška

Evo što Čović blokira. Južna interkonekcija je plinovod kojim bi BiH bila povezana sa širom europskom mrežom plinovoda preko Hrvatske što bi omogućilo uvoz plina iz izvora koji nisu Rusija. Novi izvori energije podjednako su dobri za potrošače, vlasti i gospodarstvo. Njima se osigurava dodatno osiguravanje energijom u Federaciji BiH, uključujući područja koja nikada nisu imala pristup prirodnom plinu. To bi omogućilo gospodarski rast, nova radna mjesta i napredak u više oblasti. Kompanije i industrijski kompleksi mogli bi prijeći na korištenje čišćih goriva, što bi umanjilo zagađenost zraka.

Pročitajte još

Stručnjaci procjenjuju da bi Južnom interkonekcijom bilo odmah osigurano na stotine radnih mjesta u građevinskom sektoru, uz dodatnu korist kompanijama koje opslužuju te radnike. Novi izvori energije bi gotovo izvjesno osigurali više od 1.000 stalnih radnih mjesta jer bi omogućili kompanijama da prošire poslovanje, a svi građani BiH imali bi koristi od sigurnog i pouzdanijeg snabdijevanja koje omogućava povezanost sa europskom mrežom gasovoda preko Južne interkonekcije.

U ljeto prošle godine HDZ BiH Dragana Čovića uskratio je podršku BH-Gasu, zaduženom za proizvodnju i transport plina u Federaciji BiH, angažman na razvoju i izgradnji Južne interkonekcije. Blokada Zakona o Južnoj interkonekciji od strane HDZ BiH desila se nakon što je ova stranka glasala za isti zakon u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH 2021. godine. Usprkos dobroj volji koalicionih partnera u Federaciji BiH da se ide dalje s projektom, Dragan Čović izabrao je da slijedi vlastite interese, a ne interese stanovnika Federacije.

On i njegova stranka zanemarili su odgovornost koju predstavlja učešće u vlasti kontinuiranim odbijanjem da se uključe u važne aktivnosti unapređivanja upravljačke strukture u BH Gasu, što bi kompaniji omogućilo da provede ovaj projekt. Rezultat toga je zastoj u provedbi projekta usprkos činjenici da su lideri u vlasti i privredi podjednako identificirali Južnu interkonekciju kao suštinski prioritet za BiH.

Pod kontrolom Hrvata? 

Umjesto da se krene dalje s BH Gasom, jedinom kompanijom koja ima kapacitet i koja je spremna da preuzme ovaj projekt kao izvođač, HDZ BiH sada inzistira na uspostavi drugog operatera za transport plina pod etničkom kontrolom Hrvata. Za to nema uporišta u zakonu i to je nelogično i s tehničkog i s ekonomskog stanovišta. Uspostava drugog operatera za transport gasa povećala bi troškove potrošačima, dalje podijelila tržište plinom u BiH, potkopala funkcionalnost vlasti u Federaciji BiH, kreirala prostor za jači maligni utjecaj Rusije i drastično iskomplicirala pregovore o izgradnji interkonekcije sa financijskim institucijama, kao i s Hrvatskom, što bi projekt učinilo gotovo nemogućim.

Vremena je sve manje. Međunarodne financijske institucije odustaju od financiranja novih projekata za prirodni gas, a njihova spremnost da podrže interkonekciju vremenom će biti sve manja. Dalja odgađanja mogu dovesti do toga da bi potrošači i poslovni subjekti u Federaciji morali platiti više za isti projekt – ili, još gore, da uopće ne dođe do izgradnje Južne interkonekcije, čime će BiH izgubiti brojne ekonomske i sigurnosne koristi koje projekt donosi. Bez potrebnog financijskog sudjelovanja, BiH će ostati i bez skoro 26 milijuna eura (27,9 milijuna USD), odnosno sredstava iz grantova Europske unije iz Investicijskog okvira za zapadni Balkan. Nejasni prijedlozi u vezi s alternativnim izvorima financiranja, koji teško da mogu biti realizirani, tek su jedna u nizu distrakcija pogotovo ako ne bude postojao okvirni zakon za sam projekt, usklađen s međunarodnim standardima i ekonomski opravdan. Drugim riječima, moguće je da će stav Dragana Čovića prema Južnoj interkonekciji uništiti ovaj projekt.

Ovisnost o Rusiji?

Put realizacije projekta je jasan. Prvo i osnovno, projekt se ne može, niti će ikada moći biti realiziran bez neophodnih zakonskih rješenja. Zakon o Južnoj interkonekciji mora biti usvojen, bez amandmana koji bi stvorili prostor za korupciju ili etničku segmentaciju. Privredno društvo BH-Gas, zaduženo za proizvodnju i transport plina u Federaciji, mora biti unaprijeđeno i restrukturirano kako bi bilo na usluzi svim građanima Federacije, a sve posredstvom reformiranja Nadzornog odbora i uprave. Vlada Federacije BiH hitno treba uputiti zahtjeve za financiranje prema odgovarajućoj međunarodnoj financijskoj instituciji i za grantove EU. Nepostupanje u vezi s Južnom interkonekcijom produžit će ovisnost o Rusiji, čime će građani Federacije biti lišeni ekonomskih prednosti koje sa sobom nosi novi izvor ovog energenta.

BiH se nalazi na energetskoj raskrsnici, a HDZ BiH blokira put ka europskim integracijama i energetskoj sigurnosti. Ova opstrukcija sada prijeti da uništi svaki tračak nade za energetsku diverzifikaciju, da onemogući otvaranje novih radnih mjesta koje ovaj projekt sa sobom nosi te ograniči ekonomski rast u Federaciji BiH. Izbor je jasan: učiniti što je ispravno za građane Federacije i BiH ili staviti lične interese ispred interesa građana. Koji put će Dragan Čović izabrati? Ako izostane brza reakcija, to će biti jasan signal i BiH i međunarodnoj zajednici što su točno prioriteti za Dragana Čovića", naveo je veleposlanik Murphy u svom novom komentaru, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close