Formiranje vlasti

Može li Komšićeva apelacija utjecati na način popune Doma naroda PFBiH?

SIP Bosne i Hercegovine donio je odluku, a po pravilima koje je nemetnuo visoki predstavnik za BiH, o rasporedu izaslanika za popunjavanje Doma naroda Federacije BiH.
Vijesti / Politika | 06. 11. 2022. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proglašenjem službenih rezultata i donošenjem odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine o načinu i rasporedu izaslanika iz svih županija za popunjavanje Dom naroda Federacije BiH, počeo je jednomjesečni rok da svaka županija izabere izaslanike za Dom naroda iz svojih skupština.

Hoće li i može li pravno na odluku SIP-a, koja je donesena zbog izmjena Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, utjecati apelacija na Ustavnom sudu?

SIP Bosne i Hercegovine donio je odluku, a po pravilima koje je nemetnuo visoki predstavnik za BiH, o rasporedu izaslanika za popunjavanje Doma naroda Federacije BiH.

Podsjetimo, predsjednik DF-a Željko Komšić Ustavnom sudu poslao je apelaciju tražeći privremenu mjeru za obustavu popunjavanja Doma naroda po novim pravilima, dok spomenuti sud ne donese konačnu odluku po apelaciji, javlja BHRT.

Bivši predsjednik SIP-a Vehid Šehić ovu situaciju tumači ispravnom, navodeći da se ne smije vršiti opstrukcija i blokada konstituiranja drugih institucija.

"Vidit ćemo što će odlučiti Ustavni sud BiH po apelaciji Željka Komšića i predlaganje privremene mjere. Privremena mjera se uvijek donosi u hitnom postupku, ne čekajući meritum odlučivanja o samoj apelaciji. Međutim, trenutno važe izmjene i dopune Zakona koje je donio visoki predstavnik, na osnovu toga SIP mora donijeti uputstvo o popuni Doma naroda FBiH", kaže Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom".

Prema novoj popuni Doma naroda Hercegovačko-neretvanska županija će davati devet izaslanika. Umjesto tri iz reda Hrvata, sada će ih biti pet. Iz Zapadnohercegovačke županije iz reda hrvatskog naroda idu četiri izaslanika, umjesto tri, dok Bošnjaci, Srbi i Ostali daju po jednog.

U Herceg-bosanskoj županiji Hrvatima pripadaju tri izaslaničkamjesta, Srbi daju četiri, Bošnjaci i ostali po jednog. Srednjobosanska daje četiri izaslanika iz reda hrvatskog naroda, umjesto tri kao do sada, dva Bošnjaka, u odnosu na prije, te po jednog Srbina i izaslanika iz reda Ostalih. U Unsko-sanskoj županiji Bošnjaci i Srbi dobili su odlukom po jednog dodatnog izaslanika. U Zeničko-dobojskoj županiji Bošnjaci, Hrvati i Srbi dobivaju po jednog dodatnog izaslanika. Odluka visokog predstavnika nije promijenila broj izaslanika u Bosanskopodrinjskj županiji a isto je i u Posavskoj. Iz Tuzlanske u Dom naroda ide pet bošnjačkih izaslanika, jedan hrvatski, tri srpska i jedan ostali. Novom odlukom, Kanton Sarajevo daje jednog Bošnjaka, dva Srbina i jednog Ostalog više u odnosu na prije. Kriterije za popunu izaslanika pojasnili su u SIP-u.

"Ta popuna nedostajućih kandidata vrši se sa kandidatskih listi koje su zapravo i dalje žive liste za izbor zastupnika u skupštine, a privilegiju da bude izabran sa te liste ako se radi o nedostajućim izaslanicima imaju izaslanici iz onih županija koji imaju najveći broj stanovnika iz reda konstitutivnih naroda ili reda ostalih, subjekti i kandidati na listama onih subjekata koji su prešli izborni prag i osvojili najmanje jedan mandat u Skupštini, a kandidat koji će zapravo dobiti tu poziciju, pod uvjetom da je iz reda konstitutivnih naroda ili ostalih, će biti kandidat sa najvećim brojem osobno osvojenih glasova", navodi članica SIP-a Irena Hadžiabdić.

Za podjelu mandata prema odluci nisu bili predsjednik SIP-a Suad Arnautović i član Ahmed Šantić. Član Jovan Kalaba nije nazočio sjednici. Za su glasovali Irena Hadžiabdić, Vanja Bjelica Prutina, Vlado Rogić i Željko Bakalar. Glas Bakalara bio je presudan, ali za mnoge i neočekivan, prije nego što se sazna ishod privremene mjere Ustavnog suda.

Kopirati
Drag cursor here to close