Ajanović

Apelacija Ustavnom sudu BiH zbog diskriminacije necijepljenih

Podnesena je apelacija Ustavnom sudu BiH zbog uvjetovanja slobode kretanja Covid-potvrdama.
Vijesti / Flash | 18. 11. 2021. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog uvjetovanja slobode kretanja Covid-potvrdama Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine podnesena je apelacija u cilju zaštite prava građana zbog ozbiljnog kršenja prava i osnovnih sloboda koje štiti Ustav BiH, a u vezi s odlukom Vlade Tuzlanskog kantona od 11.11.2021. godine kojom se nalaže ugostiteljima da nakon 19 sati iz svojih objekata moraju izbaciti necijepljene goste ili ne dozvoliti ulaz bez Covid-potvrde, negativnog testa ili potvrde o prebolovanom virusu ne starije od šest mjeseci.

Kako je objavio odvjetnik Mirnes Ajanović, sporne mjere Vlade TK protivne su odredbama u Ustavu BiH, Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

''Vlada TK vrši i direktnu diskriminaciju iz člana II/4 Ustava BiH i člana 2. Zakona o zabrani diskriminacije BiH, jer se postupa drugačije prema necijepljenima ili osobama koje su preboljele Covid-19, iako i cijepljeni obolijevaju i prenose virus kao i necijepljeni'', naveo je.

Apelacija je, dodaje se, dodatno potkrijepljena istraživanjima objavljenim u stručnim svjetskim medicinskim časopisima, kojima se dokazuje da cijepljeni i necijepljeni podjednako prenose koronavirus pa je stoga nedopušteno prisilnim cijepljenjem uvjetovati boravak na javnim mjestima.

Kopirati
Drag cursor here to close