Povijesni dan ili uvod u krizu

Mostarski Statut: Što žele HDZ i SDA, tko želi 'razvlastiti' gradske komisije i zašto?

Sutrašnja sjednica Gradskog vijeća u Mostaru na kojoj bi se trebao usvojiti 'stari' Statut, ali i usvojiti novi, u skladu s Mostarskim sporazumom, mogla bi biti uvod u novu političku krizu. Najavljena kao povijesna, prije će biti još jedan - debakl.
Vijesti / Politika | 22. 02. 2023. u 18:32 G. Lujanović / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Došao je i taj dan. Na sutrašnjoj sjednici, 23. veljače, vijećnici u Gradskom vijeću Grada Mostara trebali bi konačno usvojiti Statut i to onaj iz 2004. koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, a koji je, u međuvremenu, Ustavni sud BiH posredno proglasio i neustavnim u dijelu izbora gradskih vijećnika. 

Mostarske muke po Statutu traju gotovo 20 godina 

Nakon što se, prema najavama, usvoji stari Ashdownov Statut, gradski bi vijećnici trebali glasovati o izmjenama koje su dio iz Mostarskog sporazuma koji su potpisali Dragan Čović i Bakir Izetbegović 17. 6. 2020. posredstvom međunarodne zajednice, a zahvaljujući kojem su nakon 11 godina održali lokalni izbori i u ovom gradu.

Bljesak.info / Mostarski sporazum potpisan 17.6. 2020.

Međutim, u pitanju je Mostar, u pitanju je BiH koja je, uobičajeno, u još jednoj političkoj krizi uzrokovanoj pravnim peripetijama zbog formiranja vlasti na federalnoj, pa ništa neće biti tako lako i jednostavno.

Sutrašnja sjednica bi, prema Irmi Baraliji, vijećnici Naše stranke, trebala biti povijesna jer se više ne može odlagati usvajanje Statuta koji je nametnuto visoki predstavnik, a Gradsko vijeće nikad nije usvojilo.

HDZ: Osnivanje Ureda interne revizije, usklađivanje ovlasti gradonačelnika, tretiranje gradske imovine 

“Sutra bi trebali usvojiti i izmjene koje su omogućile održavanje izbora prije dvije godine, a kada prijeđemo ta dva koraka, tehničke prirode, trebali bismo ući u širu rasprava kako želimo da Statut uopće izgleda“, izjavila je Baralija za Bljesak.info.

Izmjene koje HDZ BiH predlaže obuhvaćaju sedam novih poglavlja Statuta i cijeli niz sadržajnih i tehničkih izmjena i dopuna Statuta poput uvođenja Ureda interne revizije Grada, članka koji tretira imovinu Grada, usklađuje ovlasti gradonačelnika sa Zakonom o lokalnoj samoupravi itd., u cilju približavanja Grada Mostara uobičajenom ustrojstvu jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Foto: Bljesak.info / Irma Baralija, Naša stranka

Baralija: Zanimljivo da je HDZ odustao od Mostarskog sporazuma 

Međutim, Baralija tvrdi da HDZ-ov prijedlog ne rješava otklanjanje diskriminacije Ostalih, te ističe kako je “politički zanimljivo da je HDZ odustao od prijedloga koji je  potpisao, sa SDA, prije dvije godine, te da je proceduru uputio novi prijedlog njihovog “idealnog” Statuta koji, kako kaže, ne pravi nikakav korak naprijed, nego politički vodi unazad. 

"Iako svi  moramo biti spremni praviti kompromise kako bismo došli do prihvatljivog modela Statuta, ovakve ideje izmjena i dopuna Statuta Mostara Našoj stranci nikad neće biti prihvatljive“, smatra Baralija.

Ćavar: Fokus treba biti na izboru gradonačelnika izravnim putem 

Boška Ćavar, nezavisna gradska vijećnica, ističe da se kriza s viših razina prelijeva na Mostar jer, kako kaže, "HDZ-u i SDA-u ne ide tamo po planu, pa se to odrazi na Mostar“.

“Šest izbornih jedinica i šest predsjednika komisija sa svim ovlastima kojima mogu blokirati rad Vijeća ili gradonačelnika, nije nešto što doprinosi razvoju grada i demokratizaciji. Umjesto da se bavimo važnijim pitanjem, a to je izbor gradonačelnika izravnim putem, na lokalnim izborima“, izjavila je Ćavar za Bljesak.info.

Foto: Boška Ćavar / Facebook / Boška Ćavar

Marinović: Tražimo redukciju ovlasti i nadlaženosti gradskih komisija 

Vlatko Marinović, vijećnik HDZ-a BiH, ističe kako je „jeftina demagogija priča o broju komisija za gradska područja jer je suština samo u tome koje točno ovlasti i nadležnosti komisije imaju“.

“HDZ BiH predložio je ozbiljnu redukciju ovlasti komisija za gradska područja i njihovo stavljanje u dozvoljene zakonske okvire, brisanje njihovih ranijih ‘općinskih nadležnosti’ i to je poanta HDZ-ovog novog prijedloga“, rekao je Marinović za Bljesak.info. 

Suština je u, kako kaže Marinović, prepuštanju svih važnih pitanja u ovlasti Grada Mostara kao cjeline. 

Foto: Bljesak.info / Vlatko Marinović

Šuta: SDA će podržati samo prijedloge u skladu s Mostarskim sporazumom 

Adil Šuta, vijećnik SDA, navodi kako su HDZ-ovi prijedlozi neprihvatljivi za SDA, te da će oni podržati samo onaj prijedlog Statuta kakav je potpisan Mostarskim sporazumom.

“Prijedlog HDZ-a BiH je u suprotnosti s odredbama Statuta Grada Mostara od 2004. kao i Mostarskim sporazumom“, rekao je Šuta za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Adil Šuta (Koalicija za Mostar) 

Marinović ističe kako je nevažan broj komisija, nego su važne nadležnosti i ovlasti, koje se, kako tvrdi, moraju dovesti u red i uskladiti sa svim ostalim općinama i gradovima u BiH.

Gradske komisije su do sad prikupljale naknade, dijelile građevinsku rentu, mogu utjecati na formiranje proračuna 

“Do sada je bilo tako, a i dodatno je podebljano SDA-ovim prijedlogom da komisije donose odluke, raspodjeljuju čak 80 % građevinske rente i naknada prikupljenih na tom relevantnom gradskom području, utječu na formiranje proračuna Grada, urbanističkih planova i prostornih planova,  imenuju komunalne redare na svom području, u SDA-ovom prijedlogu komisije za gradska područje dobivaju pečat i postaju pravne osobe", kaže Marinović i dodaje kako je HDZ-ov prijedlog da komisije postoje, ali na način da pomažu gradskoj upravi, sudjeluju u pripremi, a ne da donose odluke.

Nova kriza na pomolu 

Za Ćavar je HDZ-ov prijedlog grada na šest područja i definitivna podjela grada, razvlašćivanje gradonačelnika i povratak na razdoblje prije ujedinjenja Grada Mostara u jedinstvenu administrativno-pravnu jedinicu lokalne samouprave. 

Ipak, lako je moguće da sutra na dnevnom redu i ne bude izmjena i dopuna Statuta, nego da se samo usvoji stari, onaj iz 2004. godine, čime bi Grad Mostar, ponovno ušao u još jednu nezapamćenu ustavno-pravno krizu. Bio bi to, lako moguće, i jedinstven slučaj u svijetu - da je neki grad usvojio nametnuti statut i to nakon 19 godina, a koji je u međuvremenu - proglašen neustavnim i nevažećim. 

Gradske komisije u Mostaru kao "država u državi"

Gradske komisije u Mostaru svih ovih godina funkcioniraju kao 'grad u gradu', 'država u državi ' - odlučuju o kapitalnim projektima i investicijama, ubiru oko 80 posto građevinske rente, a stavovi njihovih članova i predsjednika presudni su kako bi se bilo što isfinanciralo novcem iz gradske kase. SDA želi komisije dodatno 'profesionalizirati', pa čak predlažu i profesionalizaciju radnih mjesta predsjednika komisija što bi dovelo do stranačkog 'uhljebljivanja'. S druge strane, HDZ želi gradske komisije, ali na način da one imaju simboličke ovlasti, a da se gradonačelniku dodatno povećaju nadležnosti i ovlasti. 

Kopirati
Drag cursor here to close