Nakon 12 godina

Koliko je povjerenje u žene kandidatkinje na mostarskim izborima?

''Ohrabrujemo građanke i građane Mostara da iskoriste svoje pravo da sudjeluju na izborima i glasaju 20. prosinca'', istaknula je dr. Ruth Wiseman.
Vijesti / Politika | 09. 12. 2020. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna diskusija „Mostarski izbori: Koliko je povjerenje u žene kandidatkinje“ održana je u organizaciji Westminster fondacije za demokratiju i u okviru programa ''Više od kvote'' kojeg podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

U susret Lokalnim izborima koji će se prvi put nakon dvanaest godina održati u Mostaru 20. prosinca, predstavljeni su preliminarni rezultati novembarskih izbora. Ovi rezultati pokazuju nastavak trenda i blagog rasta zastupljenosti žena u zakonodavnim tijelima u BiH.

Foto: PR / Koliko je povjerenje u žene kandidatkinje

O ovoj temi i važnosti izbora žena govorile su Boška Ćavar (Naša stranka), Emina Ćorić (SDP), Dalida Demirović (SDA) i Snježana Brkić (HDZ).

Uvodnim izlaganjem, učesnicama i učesnicima panel diskusije obratila se zamjenica britanskog veleposlanika u BiH, dr. Ruth Wiseman.

''Lokalni izbori će se konačno održati u Mostaru nakon 12 godina. Ohrabrujemo građanke i građane Mostara da iskoriste svoje pravo da sudjeluju na izborima i glasaju 20. prosinca. Ovi izbori su ključni trenutak za građane Mostara da izaberu muškarce i žene koji će ih predstavljati. Iako žene čine 51% bh. populacije, stalno su nedovoljno zastupljene u politici. To je bitno jer pokazatelji iz cijelog svijeta ukazuju da veće sudjelovanje žena u politici dovodi do boljih rezultata za društva. Ako vam trebaju dokazi da žene mogu napraviti razliku u BiH, samo pogledajte primjere koji su predstavljeni u kampanji Ja glasam za ženu'', istaknula je dr. Ruth Wiseman.

Foto: PR / Koliko je povjerenje u žene kandidatkinje

Preliminarni rezultati izbora pokazuju da je broj žena izglasanih u tijela lokalne uprave u Republici Srpskoj porastao na 16,93 posto u odnosu na 14 posto u 2012. godini te 15,16 posto u 2016. godini.

U Federaciji BiH, žene su izglasane u 20,15 posto tijela u odnosu na 19,88 posto u 2016. godini. Činjenice govore da se kandidatkinjama mnogo rjeđe omogućava privilegija prve pozicije na listi. Iako je broj nositeljica liste porastao sa 29 na 46 u FBiH, odnosno sa 21 na 26 u RS, to je i dalje dosta manje u odnosu na muškarce.

''Nadamo se da će se trend rasta odabira žena nastaviti i u Mostaru i da će stepen njihovog političkog sudjelovanja pratiti demokratske standarde'', kazala je Programska menadžerica Westminster fondacije za demokraciju, Azra Dizdar.

Foto: PR / Koliko je povjerenje u žene kandidatkinje

Nakon izmjena izbornog zakona koji je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila početkom srpnja, Mostarci i Mostarke će 20. prosinca birati 35 gradskih vijećnika i vijećnica iz šest izbornih jedinica i sa posebne jedinstvene liste. Izabrani će potom odlučivati tko će biti novi gradonačelnik/ica Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close