Tajnovito oko izbora

Mostar u paketu

Čelnik HDZ-a BiH je, je istaknuo kako je Gradski odbor HDZ-a Mostar napravio velike ustupke bošnjačkoj strani
Vijesti / Politika | 02. 06. 2020. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao rezultat pojačane inicijative međunarodne zajednice s ciljem pronalaska političkog rješenja za održavanje izbora u Mostaru, u Sarajevu je tijekom proteklog tjedna održan sastanak kojem su, uz ključne veleposlanike međunarodne zajednice, prisustvovali lideri SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović te predsjednici stranačkih organizacija na lokalnoj razini Salem Marić i Slaven Zeljko.

Dnevni avaz navodi kako je, usprkos silnim naporima diplomatske zajednice, konačni dogovor izostao.

Novine dodaju kako se najavljuje još jedan sastanak u sličnom sastavu.

''Prema informacijama naših izvora, na sastanku je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbio sve varijante dogovora, jer i dalje zastupa stav o tome da se 'o Mostaru treba razgovarati u paketu s ostalim problemima koji muče Hrvate u BiH'', objavio je Avaz.

Novine dodaju kako, u priči oko dva modela izbora vijećnika za Gradsko vijeće Mostara koji su usuglasili predstavnici devet političkih stranaka, za HDZ nije prihvatljiv zahtjev SDA o izmjenama Statuta Grada, koje, između ostalog, predviđaju i uvođenje funkcije dogradonačelnika.

Podsjećamo, čelnik HDZ-a BiH je, je istaknuo kako je Gradski odbor HDZ-a Mostar napravio velike ustupke bošnjačkoj strani te smatra kako je potreban dogovor kako bi se stvorili uvjeti za izbor Gradskog vijeća Grada Mostara.

''Hrvate moraju predstavljati legitimni predstavnici, kako to predviđa i Ustav'', istaknuo je Čović tijekom razgovora s direktoricom pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan i Tursku Angelinom Eichhorst.

 

Inače, na sjednici Gradskog odbora mostarskog HDZ-a BiH koja je održana u ponedjeljak, raspravljalo se o izborima. Analizirani modeli A i B izbornih pravila za Grad Mostar u okviru Izbornog zakona BiH te je poručeno kako je ovaj ogranak stranke spreman za izbore koji bi se, prema najavama, trebali održati u veljači sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close