Gradsko vijeće

Mostar i Statut: Dogovaranje dogovorenog

Adil Šuta, iz Koalicije za Mostar, kaže da su, ''ako su potrebne neke dodatne izmjene i unaprjeđenja voljni i to urediti''.
Vijesti / Politika | 03. 04. 2023. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Statut je tema na kojoj se nemamo šta razilaziti. Trebamo funkcionalan i moderan Statut, koji neće biti u interesu pojedinaca ili pojedinačni interes'', kaže za BHRT Vlatko Marinović, predsjednik Kluba Hrvata u GV Mostara komentirajući pismo međunarodnih dužnosnika upućeno Gradskom vijeću da se krene u proces usvajanja Statuta.

Adil Šuta, iz Koalicije za Mostar, kaže da su, ''ako su potrebne neke dodatne izmjene i unaprjeđenja voljni i to urediti''.

''Da prvo donesemo Statut koji je već potpisan. Nakon toga ga možemo dorađivati'', rekao je Šuta.

Naime, krajem veljače nijedan od ponuđenih pet prijedloga izmjena Statuta, zbog podjele između HDZ-a i SDA, koji su se obvezali da će donijeti glavni gradski dokument, nije dobio podršku, pa je i dalje na snazi nametnuti Statut iz 2004. čije su određene odredbe neustavne.

Šuta kaže da ''ono što je dogovoreno nema potrebe ponovo dogovarati''.

''Ako ćemo se dogovarati da se dogovaramo, to nema smisla. Haj’mo tražiti rješenje u okviru onoga što je već dogovoreno, potpisano, predloženo'', rekao je.

Video: Šta je sa statutom Grada Mostara

Marinović kaže da je Statut ''sasvim sigurno prevaziđen dokument''.

''On je dobar kao osnova. Kao rješenje u tom trenutku da bismo došli do sporazuma i izmjena izbornih pravila. To je bila suština svih pregovora. Sam prijedlog Statuta je isključiva odgovornost vijećnika Grada Mostara'', rekao je.

Ni prijedlog Kluba SDP-a, nije prošao glasovanje u Vijeću.

Sanel Žuljević, vijećnik SDP-a, kaže kako se ''u startu vidjelo da to neće proći''.

''Predlagali smo da se usvoje naši prijedlozi koji su obveza po zakonu i Ustavu. Mostarski sporazum nije loš. Treba ga malo doraditi. Bit će usvojen kad se oni dogovore. Oni su većina u Gradu. Njima ne treba nitko osim njih 25 koliko ih ima'', rekao je.

Podsjećamo, međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini, te veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, koji su bili svjedoci Mostarskog sporazuma, pozvali su Gradsko vijeće da usvoji izmjene Statuta Mostara, nakon nedavnog propalog pokušaja usvajanja kad se glasovalo o pet prijedloga iz tri političke stranke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close