Razgovor za Bljesak.info

Miro Kraljević: Život u Širokom Brijegu želimo podignuti na višu razinu

U razgovoru za Bljesak.info gradonačelnik Kraljević rezimirao je 2019. godinu, govorio o projektima i planovima u 2020. godini te otkrio hoće li se peti put kandidirati za gradonačelnika Širokoga Brijega.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2020. u 11:00 D.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miro Kraljević (64), član Hrvatske demokratske zajednice BiH, na čelu Širokoga Brijega je nepunih 16 godina. Trenutno je u posljednjoj godini svog četvrtog mandata kao načelnik/gradonačelnik sjedišta Županije Zapadnohercegovačke.

U razgovoru za Bljesak.info gradonačelnik Kraljević rezimirao je 2019. godinu, govorio o projektima i planovima u 2020. godini te otkrio hoće li se peti put kandidirati za gradonačelnika Širokoga Brijega.

Rezime 2019. godine

Tijekom prošle godine Grad je realizirao Adriatic Canyonin - projekt prekogranične suradnje u kojem je Grad Široki Brijeg bio nositelj projekta zajedno s Općinom Grude i gradovima Obrovcem i Drnišem te Agencijom za razvoj Zadarske županije ''Zadar Nova'' i Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Novi park, šetnice i zip line

''Uređenjem Parka Sajmište, ovaj dio grada dobio je potpuno novi izgled. Pokazatelj da je Grad Projektom Adriactic Canyoning dobio puno pokazuje i veliki broj sudionika na Hercegovina Adventure Weeku koji se održao krajem rujna. Uređenjem Parka dobili smo i Festivalski trg koji je ovog ljeta bio domaćin Street Food Festivala i West Herzgovina Festa.

Foto: Bljesak.info / Miro Kraljević

Uredili smo i šetnice kroz cijeli kanjon Borak i postavili parkovnu i rasvjetnu opremu, a završili smo i zip line. Također, uredili smo i dio prometnice koja vodi prema izvoru rijeke Lištice, s tim da smo taj dio financirali iz vlastitih sredstava čime je vrijednost projekta prešla planiranu vrijednost u iznosu od cca 900.000 KM'', kazao je Miro Kraljević na početku razgovora za Bljesak.info.

Komunalna infrastruktura

U 2019. godini započeli su radovi na komunalnoj infrastrukturi u Gospodarskoj zoni ''Trn'', a tijekom 2020. godine trebao bi konačno biti gotov i pročištač otpadnih voda.

''Nastavili smo planirane radove na izgradnji komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni 'Trn'. Cilj ovog projekta je razvoj infrastrukture koja će doprinijeti održivom ekonomskom razvoju i poboljšanju životnog standarda. Nositelj projekta je Grad Široki Brijeg, a sufinanciralo ga je Federalno ministarstvo obrta, razvoja i poduzetništva u iznosu od 250.000 KM. 

Krenuli smo i u realizaciju izgradnje pročistača. Vrijednost radova iznosi 2.705.172 eura bez PDV-a, a financirat će se kreditnim i grant sredstvima'', objašnjava Kraljević.

Milijun za ceste

U proteklom razdoblju obnovljen je veći broj gradskih ulica i glavnih lokalnih cesta, a posebno u 2019. godini te vrijednost ulaganja doseže skoro milijun KM.

''Ulaganje u obnavljanje lokalnih cesta provodi se kontinuirano. Ne možemo reći da imamo najbolje prometnice, ali želimo istaknuti kako ćemo ulagati u njihovo poboljšanje'', iskreno govori gradonačelnik Širokoga Brijega.

Foto: Bljesak.info / Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević

Kada smo kod ulaganja, svakako treba reći da je prošle godine ''gradsku'' vodu dobilo selo Buhovo dok se u Biogracima i Privalju radilo na poboljšanju vodovodne mreže, odnosno izgradnji sekundarne mreže.

250.000 KM za škole

''Obrazovanje je jedan važan segment aktivnosti lokalne samouprave. Cilj nam je stvoriti što bolje uvjete za naše najmlađe i njihove učitelje. U protekloj godini uložili smo približno 250.000 KM u rekonstrukciju i poboljšanje uvjeta u područnim školama u Crnču i Provu. Također, obnovili smo mokre čvorove u centralnoj školi u Biogracima i postavili centralno grijanje u područnoj školi u Ljubotićima. Naravno, ulagali smo u objekte i u prethodnim godinama, a planiramo i u tekućoj godini'', govori Kraljević u razgovoru za Bljesak.info.

Iz 2019. godine vrijedi još izdvojiti rekonstrukciju javne rasvjete, a na području Grada Širokoga Brijega sada svijetli 949 LED svjetiljki čime je povećana funkcionalnost, estetika, ekološka učinkovitost te ekonomičnost javne rasvjete.

Realizacijom projekta rekonstrukcije javne rasvjete i ugradnjom modernih svjetiljki s LED rasvjetom povećali smo funkcionalnost, estetiku, ekološku učinkovitost i ekonomičnost javne rasvjete.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega (Miro Kraljević)

Nova vizura grada u 2020.

Uz uređeni park Sajmište, u neposrednoj blizini radi se na uređenju kruga Duhanske stanice i parkinga kod zgrade Vlade ŽZH čime ovaj dio grada dobiva potpuno novu vizuru.

''Taj dio grada uskoro će dobiti potpuno novi izgled. Projektom Adriatic Canyoning uredili smo obližnji park Sajmište, a sami projekt je potaknuo aktivnosti na uređenju obližnjih ulica i sadržaja oko njih. Trenutno smo završili novi parking prostor pokraj zgrade Vlade ŽZH i spojili šetnicu prema Borku. Također, planiramo rekonstruirati stari dio šetnice u Ulici Stjepana Radića od 'Grala' pa sve do 'Male škole'. U sklopu ovog projekta uradit ćemo i kružni tok na križanju Ulice Stjepana Radića i Ulice Silvija Strahimira Kranjčevića'', pojašnjava gradonačelnik Kraljević.

Duhanska stanica je rak rana koja 25 godina ''bode oči'' u središtu Širokoga Brijega. Iz godine u godinu se najavljivalo da će se taj problem riješiti, no izgleda da se u 2019. konačno počelo konkretno raditi te je praktički poravnato pola kompleksa, a tijekom 2020. radit će se još više.

Foto: Bljesak.info / Miro Kraljević

''Paralelno, s već spomenutim radovima, radili smo na uređenju prostora oko Duhanske stanice. Manjim projektnim aktivnostima stvorili smo veliki parking prostor, a uklonili smo objekte koji su predstavljali opasnost za naše građane'', govori Kraljević o urađenom te najavljuje da će ovaj prostor biti iskorišten za javne potrebe.

''Tu prvenstveno mislimo na izgradnju objekta Srednje strukovne škole koji je prijeko potreban našem gradu. U planu su i kulturni centar, novi gradski trg s javnom pozornicom, izgradnja parkovnih i parkirnih površina i drugih javnih sadržaja. Kratkoročne aktivnosti odnose se na nastavak uređenja cijelog prostora i uklanjanje objekata koji na bilo koji način ugrožavaju sigurnost svih nas uz konstataciju da se ne mogu prenamijeniti'', objašnjava gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević u velikom razgovoru za Bljesak.info.

Nije se odustalo od rekonstrukcije središta

U javnosti je 2016. godine odjeknula vijest da se kreće u uređenje Trga Ante Starčevića i Robne kuće ''Diona'' kao i šetnice do Trga širokobrijeških žrtava. Širokobriježani su bili oduševljeni fotografijama koje su prikazivale kako će sve to izgledati nakon rekonstrukcije, no skoro četiri godine poslije ništa se nije uradilo. Radove koče imovinsko-pravni odnosi, točnije - većina Trga Ante Starčevića (parking ispred 'Dione') je u privatnom vlasništvu.

''Od projekta uređenja šetnice od Trga širokobrijeških žrtava do Trga Ante Starčevića nismo odustali, samo smo ga zbog određenih problema s utvrđivanjem vlasništva stavili po strani dok se taj dio ne riješi. Svakako nastavljamo razgovarati i s vlasnicima tražiti rješenja kojima će obje strane biti zadovoljne. Realizacijom ovog projekta uži dio grada doživio bi potpunu rekonstrukciju. Plan je prvenstveno rekonstruirati nogostup od Trga širokobrijeških žrtava do Trga Ante Starčevića uz uređenje jedinstvene javne površine'', priča Kraljević.

Foto: Bljesak.info / Miro Kraljević

Naplata parkinga

U sklopu Trga Ante Starčevića nalazio se i stari autobusni kolodvor (iza robne kuće) koji danas služi kao neuređeni parking. I taj dio bi se trebao riješiti kao i općenito problem s parkingom u Širokom Brijegu. A bi li naplata parkinga riješila problem?

''U posljednje vrijeme radimo na stvaranju novih parking mjesta koji su izrazito potrebni našem gradu. Kako sam već ranije spomenuo, rekonstrukcijom prostora bivšeg autobusnog kolodvora dobili bi veći broj parking mjesta. Uvelike razmišljamo o uvođenju platomata čime bi regulirali cijeli sustav i napravili red'', kazao je za Bljesak.info gradonačelnik Kraljević.

Ne plaća se ''smeće''

Kada smo se dotaknuli problema, jedan od najvećih je zasigurno i neplaćanje mjesečne naknade za odvoz komumalnog otpada. Veliki broj stanovnika Širokoga Brijega ne plaća račune, a Kraljević smatra da je problem s komunalnim otpadom zajednički problem.

''Zaštita okoliša nam treba biti na prvom mjestu. Javno komunalno poduzeće 'Čistoća' je u protekle dvije godine povećalo broj korisnika i naplatu za skoro 30 posto. Izrazito pozitivni pomaci su napravljeni u prikupljanju i naplati. Međutim, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni. Prema odlukama Gradskog vijeća, sva fizička i pravna lica moraju plaćati naknadu za odvoz otpada. Radit ćemo na tome kako bi pokrivenost i naplata bili u najvećoj mogućoj mjeri. Ovdje je bitno i naglasiti kako moramo poraditi na svijesti o zaštiti okoliša. Imamo prirodne ljepote koje moramo čuvati'', upozorava Miro Kraljević.

Hoćemo li u 2020. dobiti ''Advent/Božić u Širokom Brijegu''?

Posušje, Ljubuški i Grude u 2019. godini imali su višednevne božićne manifestacije dok u Širokom Brijegu na Trgu Gojka Šuška Udruga ''Inicijativa za Široki'' organizira tradicionalno trodnevno humanitarno druženje ''Što ti možeš učiniti za Božić?''.

Foto: Bljesak.info / Svečana sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega (Miro Kraljević)

Mnogi Širokobriježani smatraju da bi se adventska ponuda u gradu na Lištici trebala proširiti, a rekonstrukcijom parka Sajmište dobio se i moderni uređeni prostor za takvo nešto. Stoga smo pitali gradonačelnika Kraljevića hoće li njegov grad u ovoj godini organizirati nešto slično po uzoru na okolne gradove te hoće li Široki Brijeg konačno dobiti organizirano javni doček Nove godine na otvorenome.

''U 2020. svakako planiramo poboljšati i proširiti turističku ponudu u vrijeme božićnih blagdana kako bi svi naši sugrađani, ali i gosti, počevši od najmlađih mogli uživati u raznim sadržajima. Organiziranje dočeka na otvorenom nije isključeno, budući da imamo središnji Trg širokobrijeških žrtava i Festivalski trg u parku Sajmište kao dvije lokacije na kojima bi doček mogao biti organiziran, ali je potrebno provjeriti koliko su Širokobriježani zainteresirani za ovakav događaj i tek onda započeti s realizacijom istoga'', rekao je Miro Kraljević u razgovoru za Bljesak.info.

O prednostima i nedostacima

Široki Brijeg je jedan od najrazvijenijih gradova u Bosni i Hercegovini, a sve to zahvaljujući gospodarstvu koje zapošljava 7.412 ljudi što čini 38 posto od svih zaposlenih u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Foto: Bljesak.info / Miro Kraljević

''U Širokom Brijegu se priprema ili gradi više od 50.000 metara četvornih novih poslovnih objekata ili proširenje postojećih. Samim time očekujemo i porast zaposlenih i bolji životni standard naših sugrađana'', smatra Kraljević te je izdvojio što su po njemu najveći problemi u Gradu:

''Problema ima, i ne možemo bježati od njih. Kada pogledamo naše obveze kao jedinice lokalne samouprave, ti problemi se najviše tiču komunalne infrastrukture; prometnice, vodovodna mreža i kanalizacijski sustav. Kontinuirano ih rješavamo i tako ćemo nastaviti''.

Što u 2020. godini?

U 2020. godini Grad Široki Brijeg nastavlja sa svim započetim projektima izgradnje vodova u mjesnim zajednicama kao i na projektima komunalne infrastrukture.

''Za Ljubotiće i Dobrkoviće pronađena su sredstva i potpisani su ugovori za izvođenje radova. Vrijednost radova u prvoj fazi u Mjesnoj zajednici Ljubotići iznose 565.018,68 KM s PDV-om, dok je za Dobrkoviće potpisan ugovor vrijednosti 906.750 KM s PDV-om. Također, u tijeku su radovi na vodovodu u MZ Knešpolje u vrijednosti od 269.157 KM s PDV-om. Krajem 2020. godine ili početkom 2021. završiti ćemo i izgradnju pročistača, kapitalnog i vrlo vrijednog projekta za naš grad'', objašnjava gradonačelnik Širokoga Brijega za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Miro Kraljević

Također, u tijeku su radovi na opremanju novih prostorija Centra za socijalni rad čime Grad, po riječima Kraljevića, želi građanima i korisnicima ove ustanove pružiti još bolje uvjete.

Bolje uvjete u 2020. imat će učenici jer će se obnoviti mokri čvorovi u Prvoj osnovnoj školi u Klancu te zgrada područne škole u Turčinovićima. Nastavit će se i s ulaganjem u poboljšanje lokalnih cesta, kako onih u ruralnom tako i na užem gradskom području.

''Nastavljamo i dalje raditi na projektima koji će život u Širokom Brijegu podignuti na višu razinu, stavljajući i osluškujući potrebe svih Širokobriježana na prvo mjesto'', ističe gradonačelnik Kraljević.

Peti mandat?

Kao što smo naveli, Miro Kraljević je u posljednjoj godini svog četvrtog mandata na čelu Širokoga Brijega, a hoće li ići i po peti mandat, ne želi još otkriti.

''U tijeku je posljednja godina mandata, ali to mi ne predstavlja problem. Radim kao što sam radio i prve godine. O kandidaturi za peti mandat na čelu Širokog Brijega u skorije vrijeme'', zaključio je gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević u razgovoru za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Miro Kraljević

 *Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole

Kopirati
Drag cursor here to close