13.288.500 KM

Usvojen proračun Grada Širokoga Brijega za 2020.

Rashodi za 2020. godinu iznose 14.784.800 KM iz razloga što će se kreditna sredstva iz 2019. godine dijelom trošiti u 2020. godini.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2019. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog Proračuna Grada Širokoga Brijega za 2020. godinu u iznosu od 13.288.500 KM usvojen je u petak na 31. sjednici Gradskog vijeća Širokoga Brijega.

Također, usvojena je Odluka o izvršenju Proračuna za 2020. godinu. 

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega

Važno je naglasiti da su prihodi od poreza i neporezni prihodi veći za 5,48% u odnosu na prethodnu godinu. U 2020. godini nema kredita kao primitka, ali ga ima na rashodovnoj strani. Rashodi za 2020. godinu iznose 14.784.800 KM iz razloga što će se kreditna sredstva iz 2019. godine dijelom trošiti u 2020. godini.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega

Proračun su obrazložili gradonačelnik Miro Kraljević i pomoćnica gradonačelnika za financije Dijana Sesar. Vijećnica Antonija Banožić (HRS) predstavila je 20 amandmana, no svi su u cijelosti odbijeni.

Iscrpnu raspravu možete pogledati na snimci sjednice.

Inače, sjednica je započela minutom šutnje za preminulog vijećnika Dražena Buhača, a sjednici su nazočila 23 vijećnika.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega (Minuta šutnje za preminulog vijećnika Dražena Buhača)

Početak sjednice započeo je minutom šutnje za preminulog vijećnika Dražena Buhača.

Također, jednoglasno je usvojen prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja naselja Široki Brijeg.

Donesena su i rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist:
a) Vinka Sesara sina Stipe iz Rujna
b) Ivana Kvesića sina Zdenka iz Ljubotića
c) Grada Širokog Brijega, jednoglasno su usvojena.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega

Jednoglasnov je usvojen i Prijedlog Odluke o davanju zemljišta na korištenje JP ''Vodovod i kanalizacija'' d. o. o.. Riječ je o zemljištu na kojem je sagrađen objekt vodospreme za vodovod Buhovo.

Usvojeno je i Rješenje o konačnom imenovanju članova Nadzornog odbora JKP ''Čistoća'' d. o. o. u sastavu:
1. Zdenko Mandić
2. Stanko Bazina
3. Borislav Čolak

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega (Vinko Topić)

Usvojeno je i Rješenje o konačnom imenovanju članova Upravnog vijeća JU Centar za socijalni rad Široki Brijeg u sastavu:
1. Ivan Damjanović – predsjednik
2. Klaudija Skoko – član
3. Jelena Brekalo – Nuić – član

Informacije o komunalnoj infrastrukturi na području Širokog Brijega primljene su na znanje uz obrazloženje koje je podnio pomoćnik gradonačelnika za gospodarstvo Predrag Naletilić.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega (Predrag Naletilić)

U 2019. godini izgrađena je prometnica u gospodarskoj zoni Trn u dužini od 640 m, rekonstruiran je dio ceste Široki Brijeg - Međugorje na lokaciji Redžića kuće te su rekonstruirani dijelovi cesta u mjesnim zajednicama Gornji Gradac, Privalj, Turčinovići i Dužice. Na području Grada u završnoj fazi je rekonstrukcija dijela Ulice Stjepana Radića koja uključuje izgradnju prometnog rotora na spoju s Ulicom Silvija Strahimira Kranjčevića, izgradnju pripadajućih nogostupa i parkinga preko puta zgrade Vlade ŽZH.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega

Završeni su radovi na izgradnji pješačkih staza i odmarališta kroz kanjon Borak, športsko penjalište na ulazu u kanjon, a pri završetku su radovi na postavljanju zip line sustava.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega (Miro Kraljević)

Početkom 2019. godine predano je gradilište za otpočinjanje radova za izgradnju pročistača otpadnih voda. Rok za izvođenje radova je 750 dana, a obuhvaća projektiranje, izgradnju i probni rad. Uklonjen je stari objekt i pripremljen je teren za početak izgradnje novog. Izgrađena je trafo – stanica koja će osiguravati potrebnu količinu električne energije za rad budućeg pogona za pročišćavanje otpadnih voda.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega (Dnevni red)

U ovoj godini nastavljeni su radovi na projektima vodoopskrbe. U gospodarskoj zoni Trn rađena je vodoopskrbna mreža ukupne dužine 1400 m čime su se stvorili preduvjeti za zamjenu ACC i smanjenje gubitka vode na postojećoj cijevi uz Trnsku cestu. Radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže u Ljubotićima, Knešpolju, Dobrkovićima i Zavozniku su aktualni budući da su ugovori s izvođačima radova potpisani. U Buhovu su radovi na glavnim vodoopskrbnim pravcima završeni u lipnju. U Biogracima je izgradnja vodoopskrbne mreže u drugoj fazi završetkom koje će se osigurati 30 – ak novih kućnih priključaka. Radovi na izgradnji sekundarne vodoopskrbne mreže nastavljeni su i u Privalju.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega

U tijeku je izrada Detaljnog plana uređenja Duhanske stanice koji je ključan dokument za uređenje tog prostornog područja i za određivanje buduće namjene. Jedan dio starih građevina uklonjen je zbog opasnosti od urušavanja, a površine dobivene uklanjanjem koristi će se kao parkirališne. Dio prostorija koje se nalaze u boljem građevinskom stanju privremeno koristi JKP „Čistoća“ kao skladišni prostor. Informacija o zimskom održavanju lokalnih i nekategoriziranih cesta i gradskih ulica na području Grada Širokog Brijega za 2018./19. isto je primljena na znanje.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega (Antonija Banožić)

Prema programu rada Gradskog vijeća, vijećnicima i javnosti pružena je Informacija o aktivnostima iz oblasti kulture, športa i drugih društvenih događanja u Širokom Brijegu.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega

U 2019. godini kroz manifestaciju „Briješka zvona“ održani su brojni koncerti, predstave, promocije knjiga, izložbe slika i ostalo. Posebno se ističu West Herzegowina Fest No. 17., 20. Mediteran film festival i koncert Marka Perkovića Thompsona u sklopu obilježavanja Blagdana Velike Gospe i Dana grada. U 29 registriranih športskih klubova koji djeluju na području Širokog Brijega okuplja se veliki broj djece koji se natječu na županijskoj, državnoj ili međunarodnoj razini. Grad Široki Brijeg nastavit će podržavati i pomagati kulturne, športske i druge društvene događaje koji promoviraju naš Grad na najbolji mogući način.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega

Na samome kraju gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić poželjeli su svima čestit Božić i sretnu Novu godinu.

Foto: Bljesak.info / 31. sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega (Miro Kraljević)
Kopirati
Drag cursor here to close