Novi status

Povijesni dan: Široki Brijeg prije pet godina postao grad

Široki Brijeg, Bihać, Tuzla i Zenica postali su prije pet godina gradovi.
Vijesti / Politika | 19. 11. 2019. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Miro Kraljević i Vinko Topić otkrivaju ploče s natpisima ''Grad Široki Brijeg'' na ulazu u zgradu Gradske uprave (19. studenog 2014.)

Na današnji dan prije pet godina, 19. studenog 2014. godine, usvajanjem Privremene statutarne odluke na 22. sjednici Gradskog vijeća, Široki Brijeg je postao grad.

Tada su nakon sjednice Gradskog vijeća na ulazu u zgradu Gradske uprave gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić otkrili ploče s natpisima Grad Široki Brijeg.

Foto: Bljesak.info  / Miro Kraljević i Vinko Topić otkrivaju ploče s natpisima ''Grad Široki Brijeg'' na ulazu u zgradu Gradske uprave (19. studenog 2014.)

Ustavni temelj za donošenje Zakona o Gradu Široki Brijeg sadržan je u odredbi članka 5. Ustava FBiH i u odredbi članka 5. stavka 3. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (”Službene novine Federacije BiH”, broj 49/06 i 51/09) gdje je propisano da se grad predstavlja kao sjedište županije, čime su ispunjene zakonske pretpostavke za donošenje Zakona o uspostavljanju Grada Široki Brijeg.

Foto:  Bljesak.info / Ploča Grad Široki Brijeg

Općinsko vijeće Širokog Brijega je na svojoj 9. sjednici održanoj 31. srpnja 2013. godine usvojilo Odluku o pokretanju postupka proglašenja Općine Široki Brijeg gradom.

Potom je na sjednici Vlade FBiH održanoj 12. prosinca 2013. utvrđen i Parlamentu FBiH po skraćenom postupku upućen zakon kojim se Općina Široki Brijeg, te općine Bihać, Tuzla i Zenica uspostavljaju kao gradovi.

Foto: Bljesak.info  /  22. sjednica Gradskog vijeća 19. studenog 2014.

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o Gradu Široki Brijeg, održana je 6. lipnja 2014. Zakon o Gradu Široki Brijeg je usvojio je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Zastupničkog doma održanoj 24. srpnja 2014. godine i na sjednici Doma naroda održanoj 18. srpnja 2014. godine.

Inače, Široki Brijeg je jedan od 24 službena grada, dok ostali nose status općine. Prošle godine status grada dobili su Čapljina i Ljubuški.

Foto: Bljesak.info  / Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević (19. studenog 2014.)
Kopirati
Drag cursor here to close