Sastanak

Turković i Brammertz: Ratni zločini, negiranje genocida i veličanje zločinaca

Na sastanku je razgovarano i o slučajevima bh. državljana Osmana Osmanovića i Huseina Mujanovića za koje je, kako je ministrica istaknula, BiH sa punim pravom tražila od Srbije da se ustupe pravosuđu BiH.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2022. u 12:57 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u Sarajevu sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Sergom Brammertzom, koji u okviru pripreme redovitog izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija boravi u posjeti BiH.

Teme razgovora su bile suradnja domaćih institucija sa tužiteljskim mehanizmom u procesuiranju ratnih zločina u BiH, regionalna pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina, te problem kontinuiranog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca u BiH i regiji.

"Turković je tijekom sastanka istaknula značaj učinkovite provedbe Revidirane državne strategija za rad na predmetima ratnih zločina u svim njenim aspektima i donošenja odluke o registraciji presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i MRMKS-a iz Haaga u pravni sustav BiH. Na sastanku je razgovarano i o slučajevima bh. državljana Osmana Osmanovića i Huseina Mujanovića za koje je, kako je ministrica istaknula, BiH sa punim pravom tražila od Srbije da se ustupe pravosuđu BiH, u skladu sa potpisanim protokolom", priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brammertz je naglasio potrebu jačanja regionalne suradnje u oblasti pravosudnog sustava i istaknuo dobru suradnju tužiteljstva MRMKS-a s tužiteljstvima u BiH i regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close