Priopćenje

HNS: Opet prikazan pristran pristup kada su u pitanju ratni zločini Armije BiH

''Na žalost, Županijski sud u Bihaću nije donio pravdu za obitelj Šantić, već je produžio agoniju koju ova obitelj proživljava više od 27. godina u traženju istine''.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 05. 2022. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odjel za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora BiH najoštrije osuđuje nepravomoćnu oslobađajuću Presudu Županijskog suda u Bihaću protiv optuženih Hamdije Abdić Tigra, Dede Karabegović, Jasmira Topal, Ramiza Ružnić, Indijana Alibegović i Envera Keranović, optuženih za nestanak i ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane Vlade Šantića'', kazali su u priopćenju iz HNS-a.

''Na žalost, Županijski sud u Bihaću nije donio pravdu za obitelj Šantić, već je produžio agoniju koju ova obitelj proživljava više od 27. godina u traženju istine'', istaknuli su, te dodali kako je ''posebno nedopustivo da je cijeli proces vođen kao civilno ubojstvo, a ne kao ratni zločin, što on zapravo u stvari i jeste''.

''Odvesti zapovjednika druge vojske (HVO-a), zatočiti ga, mučiti i na kraju ubiti je najočitiji ratni zločin, a on je tim veći jer su se nalogodavci i izvršitelji ubojstva pobrinuli da se tijelo ubijenog generala Šantića ni do danas ne pronađe''.

''Osloboditi onoga tko je rekao, vodite ga i radite s njim šta hoćete, osloboditi one koji su ga odveli, i po svim informacijama mučili i na kraju i ubili, je nešto što je duboko uznemirilo, ne samo obitelj Šantić, već i sve hrvatske branitelje, pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, ali i cjelokupan hrvatski narod, i još jednom pokazalo selektivan i pristran pristup sudova u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju ratni zločini počinjeni od strane pripadnika Armije BiH'', dodali su.

Kazali su kako je ''ova oslobađajuća presuda dodatno produbila nepovjerenje i pokazala pravnu nesigurnost u postupanje sudova u Bosni i Hercegovini''.

''Ratni zločin je kazneno djelo koje ne zastarijeva i tražimo od Tužiteljstva i Suda BiH da preuzme ovaj predmet i dovede ga do kraja, karakterizirajući ga kao ratni zločin te da se napokon privedu pravdi i budu osuđeni nalogodavci i izvršitelji''.

''U protivnom, još će se jednom pokazati da za hrvatske žrtve u Domovinskom ratu i njihove obitelji nema pravde, a cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini bit će uskraćena za pravu istinu o ovom ratnom zločinu, koji ni nakon 27 godina nije rasvijetljen''.

''Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da pokažu interes za izgradnjom pravne države, doprinesu istini i pomirenju, jer današnja oslobađajuća presuda je još jednom pokazala da Bosna i Hercegovina nije pravna država, odnosno da je država u kojoj su pravda i istina dostupne samo nekima, a hrvatske žrtve ratnih zločina i njihove obitelji će još dugo čekati na pravdu i istinu, ako je uopće i budu dočekale'', zaključili su u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close