Iz SDP-a poručuju

Lulić: Dobit ćemo treći entitet kroz policijske službenike

''Bit ćemo jedina županija koja će imati komesara i zamjenika komesara''.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2022. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski odbor SDP-a BiH HNŽ održao je press konferenciju povodom izmjene i dopune zakona o MUP-u i zakona o policijskim službenicima.

''Ovim izmjenama i dopunama zakona mi uključujemo politiku u rad ministarstva, tj. komesara i njegovog zamjenika a znamo da smo se te prakse odrekli već 2000. godine. Ovim se vraćamo na neke godine prije 2000. gdje ministar kadrovira s komesarom buduće policijske službenike'', kazao je Ismet Lulić.

''Izetbegović koji je bio na Bruxelleskom sporazumu nije ni sletio da valja na sarajevski aerodrom i odmah se obvezao da će depolitizirati javnu upravu, a sada vidimo što njegove kolege rade u našoj županiji. Novi institut, uvođenje zamjenika komesara u MUP-u. Bit ćemo jedina županija koja će imati komesara i zamjenika komesara'', istaknuo je Lulić.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija SDP-a

''Još su stavili da komesar i zamjenik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda i svi smo dovoljno pametni i znamo na koji način se to radi pa ćemo imati jednog komesara koji će biti iz reda hrvatskog naroda i zamjenika koji će biti iz bošnjačkog naroda. Time dobivamo dvije partijske policije koji će upravljati procesima u našoj županiji i to ne smijemo dozvoliti'', kazao je te dodao da ga je ''frapiralo to da na sjednici Bošnjaka uopće nije bilo točke dnevnog reda o izmjenama i dopunama ovog zakona''.

''Možda je ovo došlo i od samog Bakira Izetbegovića. Nakon te rasprave tražio sam da se izjasnimo po vitalnom nacionalnom interesu o ovom zakonu, tj. da se zakon skine s dnevnog reda. To je interes BiH, a ne kluba Bošnjaka. Ostale kolege iz SDA i NES-a to nisu podržale tako da klub Bošnjaka neće uložiti vitalni nacionalni interes i ovaj zakon će se naći na dnevnom redu i sve su prilike da će biti usvojen. Ovom izmjenom i dopunom zakona su dozvolili i da komesar i ministar budu iz istog naroda''.

''Došao sam do kaznene prijave Ramiza Jelovca, tadašnjeg predsjednika kluba Bošnjaka gdje je tužio Denisa Lasića kao predsjednika Vlade KNŽ, Slađana Bevandu kao ministra i Ivu Karačića kao predsjednika nezavisnog odbora baš iz ovog razloga, što se dozvoljava da ministar i komesar mogu biti iz istog naroda. Sad to u SDA ne pravi nikakav problem''.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija SDP-a

''Zvali su nas policajci iz reda srpskog naroda koji su me pitali ''Tko će se o nama brinuti? Već se u policiji priča da će zamjenik komesara voditi brigu o bošnjačkim pripadnicima, a komesar o hrvatskim pripadnicima'', kazao je Lulić i dodao da će ''danas tražiti da se povuče točka dnevnog reda o izmjenama i dopunama ovog zakona. Ono što su oni htjeli da ovo prođe na miran način i da se što prije zaboravi''.

''Nisam optimist jer su iz SDA rekli kako ovo podržavaju ovakav zakon tako da ćemo nažalost, mislim, danas dobiti treći entitet kroz policijske službenike'', zaključio je Ismet Lulić.

''Taman kad pomislite da ne može gore, shvatite da ste se prevarili. Osam godina nismo imali komesara i svjedočimo kako se loptica prebacuje iz dvorišta u dvorište (SDA i HDZ). Čitavo ovo vrijeme je ugrožena sigurnosna situacija u našoj županiji. Na ulici nedostaje oko 250 policajaca, određen broj ne može ostvariti zakonsko pravo i otići u mirovinu, ne mogu se činovati kadrovi... To nije nikoga briga svo ovo vrijeme. Politika je ovim pokazala da je najjača i da im je bitno da je vuk sit i da su ovce na broju'', kazala je Vesna Saradžić.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija SDP-a

''Ne mogu se dogovoriti po važećem zakonu jer ne mogu zadovoljiti svoje apetite a imaju želju da podjednako vladaju i potajno prave ove izmjene zakona i evo svjedočimo da je zakon koji nije prošao javnu raspravu upućen u parlamentarnu proceduru. Vidimo da se uvodi jedna nova pozicija koje nema niti u jednoj drugoj županiji i time se zadire u samu strukturu uprave. Ovim zakonom se vežu ruke komesaru koji će apsolutno biti ovisan i pod političkim utjecajem. Ukoliko ovo bude usvojeno, on će ozvaničiti podjelu po stranačkoj i etničkoj liniji. Pozivamo visokog predstavnika i OHR da se uključe u ovo'', zaključila je Saradžić.

Selma Sefić je kazala kako je prije tri godine uputila pitanje MUP-u HNŽ vezano za komesara gdje je dobila odgovor da je ''jedino rješenje sprovođenje procedure samog izbora komesara u punom mandatu''.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija SDP-a

''Međutim ispred naših klupa dolaze prijedlozi o dopunama i izmjenama ovog zakona. Ono što je zanimljivo je da su ti prijedlozi danas stavljeni na vanrednoj sjednici kao jedine dvije točke po skraćenom postupku. To znači da se tradicija vladajućih nastavlja i imamo jednu prevaru u tijeku. Mi politiku ne smijemo uplitati u unutarnje poslove jer moraju ostati potpuno neovisni od politike. Nećemo sudjelovati u ovom političkom poduhvatu i napustit ćemo sjednicu'', zaključila je Sefić.

Kopirati
Drag cursor here to close