Fotelje

Prijedlog Vlade: Što radi komesar, a što zamjenik

Izmjenama je propisano da policijski komesar i zamjenik policijskog komesara ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda kao i u kojim slučajevima se imenuje vršitelj dužnosti…
Vijesti / Politika | 13. 06. 2022. u 11:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predložene izmjene Zakona o unutarnjim poslovima HNŽ odnose se na zamjenika komesara policije koji ima obvezu da pomaže policijskom komesaru u rukovođenju Upravom policije, da obavlja poslove iz nadležnosti Uprave policije koji su mu propisani Zakonom o unutarnjim poslovima i koje mu odredi komesar policije, te da u odsustvu policijskog komesara rukovodi Upravom policije.

Navedeno je to u obrazloženju Vlade HNŽ-a o donošenju Izmjena i dopuna Zakona o unutarnjim poslovima HNŽ koji bi se ovog tjedna trebao naći pred županijskom Skupštinom.

U zakonskom prijedlogu navedeno je kako će kolegij komesara policije sačinjavati komesar policije, zamjenik komesara policije, načelnik uniformirane policije, načelnik kriminalističke policije i ''drugi službenici Uprave policije po potrebi''.

Policijski ravnatelj, prema zakonu, raspoređuje i premješta uposlene na i s odgovarajućih radnih mjesta u Upravi policije, i donosi odluke o rasporedu i premještanju.

''Prije donošenja odluke o raspoređivanju ili premještanju rukovoditelja u Upravi policije, komesar policije će konzultirati zamjenika komesara policije i ministra, i s pažnjom uzeti u razmatranje njihovo mišljenje. Kod raspoređivanja i premještanja rukovoditelja u Uredu komesara policije, te načelnika Sektora uniformirane policije i načelnika Sektora kriminalističke policije potrebna je suglasnost zamjenika komesara policije, kao i kod izbora sastava povjerenstava i odbora koje uspostavlja ili predlaže komesar policije'', navodi se u prijedlogu zakona.

Nakon što se osnuje, neovisno povjerenstvo može predložiti jednog ili više kandidata za komesara policije. Potom će ministar, u roku od sedam dana, proslijediti prijedlog Vladi na imenovanje.

Kad je u pitanju smjena, ''u slučaju da se Vlada Županije ne složi sa prijedlogom za smjenu komesara policije, postupak smjene komesara policije se obustavlja''.

Izmjenama je propisano da policijski komesar i zamjenik policijskog komesara ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda kao i u kojim slučajevima se imenuje vršitelj dužnosti komesara policije, tko ga imenuje, uvjeti za imenovanje, te prava, obveze i ovlasti kao i mandat vršitelja dužnosti komesara policije.

Vlada HNŽ-a je navela kako je analizom dosadašnjih zakonskih rješenja zaključeno ''da je uz postojeće rukovođenje policijom kroz policijskog komesara neophodno imenovati zamjenika policijskog komesara''.

Uz to, pred zastupnicima u Skupštini, koji su još uvijek podstanari zbog višemjesečne dogradnje skupštinske zgrade, naći će se i Zakon o izmjenama Zakona o policijskim službenicima HNŽ-a.

Naime, Uprava policije nije vršila postupke redovnog i posebnog unapređenja policijskih službenika, radi čega je policijski organ doveden u poziciju otežanog funkcioniranja.

''Primjetan je nedostatak policijskih službenika na svim pozicijama, posebno na rukovodećim radnim mjestima. U skladu s navedenim, predložene izmjene Zakona o policijskim službenicima HNŽ odnose se na vanrednu dodjelu činova, uvjete za vanrednu dodjelu činova te imenovanje Komisije za vanrednu dodjelu činova'', navodi se u obrazloženju izmjena koje su, kako je navedeno, ''bitne radi stvaranja uvjeta za normalno funkcioniranje policijskog organa u budućnosti''.

Kopirati
Drag cursor here to close