Uoči sjednice Skupštine

Nermin Nikšić o komesaru u HNŽ: Opet ljubav SDA i HDZ-a

Uvođenjem zamjenika komesara, što je praksa koja ne postoji nigdje drugo u Bosni i Hercegovini, dodatno se "vežu ruke" komesaru
Vijesti / Flash | 14. 06. 2022. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić smatra kako je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutarnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima HNŽ pucanj u demokratsku državu i depolitizaciju javnih službi.

''To je jedan od koraka na koje su se obvezali subjekti koji su podržali sporazum u Bruxellesuod prije dva dana pa i Bakir Izetbegović u ime SDA. Da li je moguće da samo dva dana nakon tog sporazuma SDA i Izetbegović između europskog puta Bosne i Hercegovine i partnertsva s HDZ-om, opet biraju ljubav i suradnju s HDZ-om na urušavanju demokratskih standarda, slabljenju državnih institucija i podjele policije po etničkoj i stranačkoj liniji?

Uvođenje funkcije zamjenika komesara, uz poziciju komesara, te naglašavanje da ova dva dužnosnika moraju biti različite narodnosti, čin je faktičke podjele MUP-a HNŽ na dvije stranačke policije.

Razvlašćivanje policijskog komesara i ponovno uvođenje zakonskih odredbi po kojim svoje postupke mora usaglašavati sa ministrom unutrašnjih poslova HNŽ, prvenstveno u oblasti kadrovske politike, zapravo je vraćanje MUP-a HNŽ pod političku kontrolu. Radi se o onemogućenju vršenja dužnosti, koje su u nadležnosti komesara.

Uvođenjem zamjenika komesara, što je praksa koja ne postoji nigdje drugo u Bosni i Hercegovini, dodatno se "vežu ruke" komesaru. On na ovaj način postaje u ptopunosti ovisan o političkom utjecaju i suštinskom stranačkom konsenzusu SDA i HDZ, ukoliko želi poduzeti bilo kakve konkretne korake u službi.

Naravno, ponovno ćemo od SDA slušati i čitati pamflete o borbi protiv korupcije i kriminala u koje više ne vjeruju ni njihovi najekstremniji sljedbenici. Istina je da na ovaj način SDA i HDZ žele zaštiti svako svoje kriminalce.

Siguran sam da su to prepoznali i predstavnici međunarodne zajednice, zbog čega ih pozivam da iskoriste svoj utjecaj i poziciju da osude, pa i osujete sutrašnju namjeru usvajanja štetnih zakonskih odredbi koje će imati dalekosežne posljedice i uvesti dodatnu institucionalnu segregaciju.

Možda sam naivan, ali želim pozvati sve zastupnike u Skupštini HNŽ da se odupru političkom nalogu kojim se doprinosi urušavanju inistitucija sustava i podjeli države, dijeljenjem javnih službi i pozicija po etničkoj osnovi. SDP BiH neće dati podršku ovom sramnom pokušaju dodatne politizacije policijskih službi i njihovog svođenja na 'palice' vladajuće politike'', navodi Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close