Ukoliko se usvoji Nacrt zakona

Dizdarević: Zbog policijskog komesara HNŽ ide apelacija Ustavnom sudu

''Bilo koja odluka komesara vezana za raspoređivanje srednjeg menadžmenta mora naići na suglasnost zamjenika komesara što jasno ukazuje na stvaranje partokratskih milicija''
Vijesti / Flash | 14. 06. 2022. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju, kako kaže, zaštite znanosti i policijsko kriminalističke struke, profesor Sandi Dizdarević obavijestio je sve odjele za vladavinu prava stranih veleposlanstava i OHR o pokušaju apsolutne politizacije policije u HNŽ. U slučaju da nacrt zakona o unutarnjim poslovima HNŽ bude i usvojen u formi u kojoj je predložen, on najavljuje podnošenje apelacije pred Ustavnim sudom FBiH, piše Avaz.

Urušava se sustav

''Ovakvim prijedlogom zakonskih rješenja naša policija ide unazad 50 godina. Dakle, potpuno se urušava sustav depolitizacije, potpuno se urušava sustav operativne samostalnosti komesara i da budem vrlo precizan, čitav sustav izbora komesara, smjene, odluka koje komesar može donositi su pod političkim utjecajima'' – kazao je Dizdarević za Avaz.

Nakon detaljne analize nacrta zakona on pojašnjava da je uvođenje funkcije zamjenika komesara policije samo politička farsa kojom se odstupa od reforme policije i gubi unificiranost u odnosu na druge županijske zakone.

''Komesar policije više neće moći donijeti nijednu odluku bez prethodne konzultacije sa ministrom, što je direktno miješanje politike u operativnu samostalnost komesara i policijski rad. S druge strane, bilo koja odluka komesara vezana za raspoređivanje srednjeg menadžmenta mora naići na suglasnost zamjenika komesara što jasno ukazuje na stvaranje partokratskih milicija, odnosno paralelnih sustava unutar policije koje se temelje na etno-nacionalnom političkom upravljanju'' – ističe Dizdarević.

Oduzeta ovlaštenja

Predloženim izmjenama politike i Neovisni odbor nastoje pretvoriti u administrativno tijelo, jer po novim odredbama bi se, ako Vlada ne usvoji prijedlog Nezavisnog odbora za komesara, postupak izbora ponavljao.

''Neovisnom odboru oduzeto je ovlaštenje o razmatranju smjene komesara na prijedlog ovlaštenih osoba, tako da prema novim zakonskim rješenjima ministar ima dispoziciju, kada ga komesar ne bude slušao, da pokrene njegovu smjenu. Time pozicija Komesara postaje potpuno obezvrijeđena – kaže Dizdarević.

Novim zakonskim rješenjima dosadašnja reforma policije bila bi obezvrijeđena, dodaje, a vrijeme, znanje, novac kojeg su međunarodne organizacije i veleposlanstva uložile u reformu bile bi uništene.

''Izmjene i dopune imaju samo jedan cilj - potpunu kontrole nad policijskim radom. Za ovakve radnje prije nekoliko mjeseci imali smo prvostepenu presudu ministru u TK koji je zloupotrebljavajući svoj položaj pokušao uticati na komesara. U HNŽ to nastoje ostvariti pravnim nasiljem. Veoma je interesantno da ove izmjene nisu bile predmet javne rasprave, da u njihovom kreiranju nisu sudjelovali stručnjaci već isključivo političari, pa je time i jasno da se radi o političkoj potrebi za kontrolom policije'' – zaključuje profesor Sandi Dizdarević.

Kopirati
Drag cursor here to close