Predstavnici državne vlasti

Lideri obećali dogovor, ali od Europe traže datum

Nakon sastanka medijima se obratio predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik koji je kazao više detalja o samom sastanku.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2024. u 17:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici stranaka koje čine vlast na državnoj razini (SDP BiH, NiP, Naša stranka, HDZ BiH i SNSD) sastali su se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH gdje su nastavili razgovore o reformama koje su neophodne za početak pregovora o članstvu BiH u EU.

Nakon sastanka medijima se obratio predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik koji je kazao više detalja o samom sastanku.

"Imali smo razgovore i prije ovog sastanka - većinu onoga što ste vidjeli kroz dokumente oni će biti implementirani kroz izborni zakon i kako vidite odjednom je nestala priča o izbornom zakonu. Mi nastavljamo raditi na njemu. Ne bježimo od toga da se implementiraju tehničke mjere integriteta, ali nećemo dati suglasnost na zakon kojeg želi Schimdt i pojedinci iz Sarajeva koji nisu više u strukturama vlasti. Naš prijedlog je da ovaj paket sadrži jedan apel i zajedničku izjavu koju treba izgraditi", kazao je Dodik te se obratio Europskoj uniji.

Foto: N1 / Milorad Dodik

"Ako date pregovore, a ne date datum - ništa nam niste dali! Ne želimo sudbinu drugih zemalja. Molim vas, dajte nam datum. To je kapitalno i revolucionarno vrijeme koje nas čeka, to nije mala stvar. Ako nema datuma, onda se EU igra s nama, ako nema datuma, nema ni stimulacije da dalje radimo", zaključio je Dodik.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako su se dogovorili da četiri zakona, među kojima je zakon o sprječavanju pranja novca koji je usuglašen ide u dalju proceduru usvajanja.

Foto: N1 / Dragan Čović i Nermin Nikšić

"Čini mi se svaki put kada se sastanemo ne bude spektakularnih rezultata, ali korak po korak budemo bliže dogovorima. Ocijenili smo da je vrlo važno ispuniti uvjete za otvaranje pregovora BiH za članstvo u EU. Razgovarali smo da će inzistirati na tome, ukoliko dođe do otvaranja pregovora,  da odmah dobijemo i konkretan datum kako bi i mi vidjeli da ono što radimo prepoznaje se od EU i dobiva svoje konture kada je u pitanju put BiH ka EU", rekao je Nikšić, a slično je kazao i Čović.

"Uvjet je da jasno znamo i sa naše strane ako ovo sve završimo, a mislim da možemo da imamo precizan termin, datum otpočinjanja procesa pregovora. Tako da to bude dodatni motiv nama, da ovaj posao završimo", istaknuo je.

"Sat vremena smo potrošili da izanaliziramo naše zaključke sa posljednjeg sastanka iz Laktaša i drago mi je što smo to izanalizirali o čemu smo razgovarali, pregovarali i dogovarali s obzirom da je bilo raznih špekulacija o tome", dodao je.

"Drago mi je da se analiziralo da se utvrdi o čemu smo razgovarali i što smo dogovorili, jer su postale razne špekulacije oko toga. Realan termin je da u narednih sedam dana, najkasnije do kraja idućeg tjedna usuglasimo tri zakona. Riječ je o zakonu o sudu BiH, zakonu o sprječavanju pranja novca, koji je završio svoj put i ne diramo ga više, zakon o sukobu interesa i Izborni zakon. Svatko će dati jednu osobu koja će razgovarati i konzultirati se svojim političkim opcijama", zaključio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close