REC

SDA traži da se objave snimke sa sastanka u Laktašima

''Javnost u Bosni i Hercegovini ima pravo znati šta se točno desilo u Laktašima, i na šta je Trojka sve pristala'', navodi SDA.
Vijesti / Politika | 06. 02. 2024. u 14:41 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predsjednici stranaka Trojke dužni su da javnosti predoče snimak ili stenogram sa sastanka u Laktašima, na kojem su sa Dodikom i Čovićem očigledno postigli dogovor štetan po interese države Bosne i Hercegovine'', objavila je SDA u priopćenju za javnost.

SDA navodi kako se ''postojanje dogovora u Laktašima potvrđuje i početkom njegove realizacije kroz zajedničko odbijanje Trojke, SNSD-a i HDZ-a da u Domu naroda PSBiH po hitnoj proceduri podrže izmjene Izbornog zakona koji se odnose na fer i poštene izbore''.

Napad na trojku

''Nakon burnih reakcija javnosti i dijela međunarodne zajednice, iz Trojke stižu neuvjerljiva objašnjenja kako ništa nije dogovoreno, a nižerangirani dužnosnici ove političke grupacije se posipaju pepelom tvrdeći da na sastanak nije trebalo ni ići. Iz Trojke očigledno pokušavaju neuvjerljivim javnim istupima ublažiti štetu koju su proizveli'', navodi SDA tvrdeći da ih ''Dodik javno ucjenjuje prijetnjama da će objaviti snimak, a Čović ih u istom tonu podsjeća da ih je on uveo u vlast''.

''Javnost u Bosni i Hercegovini ima pravo znati šta se točno desilo u Laktašima, i na šta je Trojka sve pristala. To se naročito odnosi na po državu opasne detalje dogovora o Ustavnom sudu BiH i Središnje izborno povjerenstvo po mjeri Dodika i Čovića, te Izbornom zakonu po mjeri HDZ-a'', navodi SDA.

Naime, sastanak predstavnika koalicije na državnoj razini održan je 18. siječnja u Laktašima a njemu su nazočili Milorad Dodik, Radovan Visković (SNSD), Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), Dragan Čović (HDZ) i predsjednici stranaka trojke, Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS).

Na sastanku je, kako je potvrdio domaćin Dodik, postignuta suglasnost oko mnogih pitanja.

Što je predloženo?

''Predloženo je'', rekao je nakon sastanka Dodik, ''da se u Domu naroda glasa protiv ovog predloženog zakona i da se isti vrati u redovnu proceduru''.

''Također, predloženo je da cenzus iznosi četiri posto za lokalne izbore, a za opće da cenzus bude postavljen na pet posto'', istaknuo je Dodik te dodao da mandat pripada stranci, da izborne liste budu zatvorene i da se ukidaju preferencije.

''Za one koji odu iz izvršne funkcije, mogu se vratiti u zakonodavne organe. Predloženo je obavezno glasanje svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna, a od uplata na nivou entiteta da se formira fond s isključivom namjenom da se podrži obrazovanje'', naglasio je Dodik.

Istakao je da su Elmedin Konaković i Nermin Nikšić korektno interpretirali rezultate dogovora.

''To je bio jedan od produktivnijih sastanaka i sada je potrebno da se implementira ono što je dogovoreno'', rekao je Dodik.

I Čović je nakon sastanka rekao kako smatra da je napravljen dobar posao kojeg treba dovršiti do kraja.

''Dobro znamo šta smo se sve glatko dogovorili. Za dva i pol sata sve je stavljeno u pravni okvir. Istina je da nismo ništa potpisali, ali kada smo sjeli jasno smo rekli: snimamo sve. Onaj tko želi pronaći svoje riječi u tonskim zabilješkama to može učiniti'', rekao je, između ostalog, Čović nakon sastanka.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close