Zeleno svjetlo

Uoči sastanka: Padaju uvjeti i optužbe stranaka

Milorad Dodik, čelnik SNSD-a rekao je kako za Republiku Srpsku nije sporan europski put Bosne i Hercegovine, ali jeste selektivno provođenje 14 prioriteta.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2024. u 09:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne može svaki razgovor završiti konačnim dogovorom ili potpisanim sporazumom. Ali se nadam da smo svakim razgovorom bliži dogovoru'', poručio je federalni premijer i čelnik SDP-a BiH uoči sastanka stranaka koje participiraju u vlasti na državnoj razini.

Nikšić je u objavi na društvenim mrežama poručio kako ne treba ocjenjivati pojedinačne korake.

Populizam poklopio scenu

''Ocjenjujete ono što postignemo ili ne postignemo. Dogovor je još teže postići u okrilju populizma koji je skoro potpuno poklopio političku scenu. Prvi značajniji ispit vladajuće koalicije imamo u ožujku. Tada će se vidjeti jesmo li i koliko bili uspješni. Taj ispit ćemo položiti samo ako postignemo dogovor oko zakona bitnih za jačanje pravne države. Nije bitno koliko puta ćemo morati sjesti i voditi teške pregovore, ali ćemo to raditi sve dok ne postignemo kompromis. Jako je bitno da usvojimo zakone koji su bitni za otvaranje pregovora s EU, a što je još važnije, koji će ojačati pravosudni aparat u BiH kako nitko ne bi bio iznad zakona'', objavio je Nikšić.

Milorad Dodik, čelnik SNSD-a rekao je za RTRS kako za Republiku Srpsku nije sporan europski put Bosne i Hercegovine, ali jeste selektivno provođenje 14 prioriteta.

''Ne bude li dogovora o odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, onda nema ni dogovora o zakonima o Sudu, sprečavanju pranja novca i sukobu interesa'', rekao je i dodao kako ispunjavanje 14 uvjeta Europske komisije podrazumijeva rješavanje statusa stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Nadmudrivanje

Dodao je kako se na posljednjem sastanku lidera stranaka u Laktašima razgovaralo i o Zakonu o Ustavnom sudu koji bi ispunio taj uvjet.

''Ukoliko možemo da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sustavu BiH nije sporan europski put BiH, ukoliko to ne možemo da dogovorimo nećemo se dogovarati ni oko Zakona o Sudu BiH, ni o zakonu o pranju novca sukobu interesa…'', kaže Dodik koji je potvrdio dolazak u Sarajevo.

Poruku partnerima u vlasti uputio je i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović na izvanrednom obraćanju javnosti u srijedu u Mostaru.

Pozvao je stranke koje sudjeluju u vlasti da prestanu s nadmudrivanjem a međunarodnu zajednicu da se suzdrži od nametanja.

''Ne vidim ni jednog razloga da uvjete koji stoje ispred nas ostavimo nepremostive i taj posao možemo završiti do kraja veljače'', rekao je Čović i dodao kako su predstavnici Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti do kraja predani euroatlantskom putu. Poručio je partnerima da trebaju ''odustati od politika nadmudrivanja i bez mijenjanja stajališta svaki dan ''.

''Ovaj put osmišljanje igre političkog marketinga za potrebe javnosti moraju prestati i ja pozivam i partnere u vlasti i sve lidere opozicije da razumiju da je ovo vrijeme koje nam se neće ponovno ponuditi'', rekao je i poručio partnerima da ne traže ''alibi onima koji mogu umjesto nas donositi odluke''.

Naša stranka spremna otići…

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Predrag Kojović, rekao je da će, ukoliko BiH ne dobije status kandidata, preispitati sudjelovanje u vlasti.

''Ako ne dobijemo status kandidata, preispitat ćemo sudjelovanje u vlasti. Naša stranka više neće sudjelovati ni u kakvim pregovorima osim o zakonu o sudovima, sukobu interesa i pranju novca'', naveo je Kojović u emisiji Mreža Federalne televizije.

S posljednjeg sastanka u Laktašima poručeno je kako je postignut ''važan iskorak o ključnim pitanjima na europskom putu BiH''.

Međutim, nakon sastanka uslijedile su oprečne izjave o dogovoru i dogovaranju, a Bosna i Hercegovina, ukoliko želi uhvatiti posljednju priliku za otvaranje pregovora s EU trebala bi puno neriješenih pitanja riješiti ovog mjeseca kako bi Unija odlučila upaliti zeleno svjetlo za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close