Republikanci

Kršenje ljudskih prava u HNŽ: Zabrana kretanja poslana na Ustavni sud

U potpisu priziva su Ivan Džalto, pravni stručnjak koji je koordinirao cijelim procesom i Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.
Vijesti / Politika | 16. 04. 2020. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska republikanska stranka prizivom Ustavnom sudu traži ukidanje protuzakonite zabrane kretanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, objavljeno je dans iz te stranke.

''Županijski stožeri nemaju nikakve ovlasti donositi zapovijedi, osobito pozivajući se na irelevantne propise, koje i pogrešno primjenjuje. S toga tražimo da Ustavni sud utvrdi kako su povrijeđena prava građana HNŽ-a te obustavi zabranu kretanja građana na području HNŽ-a'' stoji, između ostalog, u prizivu Ustavnom sudu upućenom iz HRS-a.

Stranka navodi kako od početka krize s korona virusom tvrdi kako se aktualna vlast ne ponaša u skladu sa zakonom i kako se dopustila provedba svojevrsnog državnog udara i uvođenje policijske države.

''Umjesto da se uvedu stroge kontrole pridržavanja mjera higijensko epidemiološke zaštite, vladajuće strukture protuustavno i protuzakonito, preko Stožera CZ, odlučuju se za provedbu policijskih represivnih mjera. Kap koja je prelila čašu bila je zapovijed o zabrani kretanja žiteljima s prebivalištem u HNŽ-u i ZHŽ-u, dok osobe s prebivalištem u drugim županijama mogu neometano prometovati u spomenutim županijama. Netom nakon izdavanja ove zapovijedi, najavili smo kako ćemo iskoristiti sve pravne lijekove kako bi se ove protuustavne restrikcije ukinule i kako bi dokazali da se vlast ne samo ponaša neodgovorno, nego i protuustavno. U koordinaciji sa pravnim stručnjacima diskutirali smo koji pravni lijek bi bio najučinkovitiji i najbrže realiziran, odlučeno je da se uradi priziv Ustavnom sudu, kako bi se spomenute zapovijedi stavile van snage i kako bi pokazali javnosti neodgovorno i protuzakonito ponašanje vlasti'', navodi se.

U potpisu priziva su Ivan Džalto, pravni stručnjak koji je koordinirao cijelim procesom i Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.

''U prizivu smo argumentirali kako niti jedan Stožer CZ nema ustavne niti zakonske osnove za donošenje bilo kakvih zapovjedi. Svi oni se pozivaju na Čl. 108 Zakona o zaštiti i spašavanju i Čl. 29 Pravilnika o načinu rada stožera koji govore o „raspolaganju snagama i sredsvima civilne zaštite“. Prema tome, radi se o pogrešnoj primjeni irelevantnih propisa. Stožeri su ad-hoc formirana operativna tijela, nisu izvršna vlast i ne mogu zapovijedati ukidanje školske nastave, raspolaganje robnim rezervama i, u ovom slučaju, naređivati MUP-u da onemogući prometovanje osobama s prebivalištem u ove dvije županije. Sve to, putem zapovijedi koje se objavljuju na Internet stranicama i portalima, a ne u službenim glasilima županija, kako zakon nalaže putem Pravilnika o izradi pravnih propisa'', navodi stranka.

HRS, u priopćenju za javnost piše kako se od samih početaka, a osobito nakon što je prošlo prvih 15 dana prirodne nesreće uzrokovane zarazom korona virusom, ''zalaže strože mjere higijensko epidemiološke zaštite i kazne za nepridržavanje mjera zaštite i izolacije'' jer ''ćemo veće negativne posljedice imati po gospodarstvo i društvo općenito zbog nestručnog upravljanja krizom, nego od samog virusa''.

''Samo uvođenjem novčanih kazni za nepridržavanje zaštitnih mjera i kazni pritvora/zatvora za nepridržavanje mjera izolacije, omogućilo bi se kakvo takvo funkcioniranje gospodarstva. Vlast mora gledati opću sliku društva, donositi mjere koje će umanjiti posljedice za gospodarstvo, kulturu i društvo općenito, a ne samo ograničiti se na zdravstveni aspekt i to kopirajući u potpunosti mjere koje se provode u Republici Hrvatskoj, koja je sasvim drugačije uređena. Život mora postojati unatoč korona virusu, kao što će postojati i nakon korona virusa. Da smo u pravu, ponajbolje govori činjenica kako su novozaraženi u HNŽ ili zaraženi od strane ljudi koji dolaze van granica županije, ili zaraženi zbog nekvalitetnih i neadekvatnih zaštitnih higijensko epidemiloških mjera u zdravstvenim institucijama'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako se u stranci nadaju da će, zbog dinamike procesa, Ustavni sud uvažiti ''načelo izuzetnosti'' te primiti u razmatranje priziv.

''U ishod ne sumnjamo. Jasno je svakome kako vlasti u HNŽ-u, a i u ZHŽ-u krše ljudska prava te nestručno i neodgovorno upravljaju korona virus krizom'', naveo je HRS.

Kopirati
Drag cursor here to close