Prepirke

Krišto: Predlažem ministru da se bolje informira kako ne bi obmanjivao javnost po tko zna koji put

Borjana Krišto reagirala je na izjavu Staše Košarca koji je kazao kako se nije usuglasila s Vijećem ministara u vezi potpisane deklaracije u Tirani.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2024. u 18:07 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto reagirala je u povodu, kako je kazala, neistinitih tvrdnji zamjenika predsjedateljice i ministra Staše Košarca vezano za navodno potpisivanje deklaracija na Samitu u Tirani.

Prijedlog Košarcu

"Radi obveze i odgovornosti koju imam prema javnosti kao predsjedateljica Vijeća ministara BiH ovim putem demantiram neistinite navode i tvrdnje ministra Košarca oko potpisivanja Deklaracija tijekom moga službenog boravka u Tirani".

"Dokumenti koji su razmatrani, kao i svih prethodnih godina tijekom sudjelovanja Bosne i Hercegovine na samitu u Tirani, nisu imali službenu formu koja je uključivala potpisivanje istih".

"O mom sudjelovanju i radu na oba Samita javnost je točno, istinito i blagovremeno informirana".

"Predlažem ministru Košarcu, obzirom na poziciju koju obnaša, da se ubuduće bolje informira o određenim pitanjima kako ne bi obmanjivao bh. javnost kao što je to učinio, po tko zna koji put, i danas", kazala Krišto u svojoj reakciji.

Dodik i Košarac suglasni

Inače, ministar Košarac u petak je izjavio kako Vijeće ministara nije razmatralo niti dalo suglasnost za potpisivanje deklaracije na koju je u Tirani potpis stavila Krišto, niti je za to imala suglasnost Predsjedništva BiH.

"Borjana Krišto ima pravo na vlastito mišljenje, ali kao predsjedavajuća Vijeća ministara apsolutno ne može govoriti u ime BiH bez prethodno usaglašenog stava i obveznih instrukcija Predsjedništva BiH, koje je po Ustavu BiH nadležno za vanjsku politiku", rekao je Košarac.

Slično je kazao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u izjavu za Srnu.

"Republika Srpska nije konzultirana prilikom donošenja deklaracije kojom je Rusija kritizirana na izuzetno oštar način zbog sukoba s Ukrajinom. Ovo je još jedan primjer samovolje političara iz Sarajeva koji istupaju samostalno, bez obveznih instrukcija Predsjedništva BiH koje je jedino zaduženo za vanjsku politiku", istaknuo je Dodik dodavši kako je Republika Srpska od početka ovog sukoba zastupala neutralan stav i da će tako i ostati.

Kopirati
Drag cursor here to close