Sastanak sa Sticzom

Krišto: BiH je napravila značajan iskorak

Predsjedateljica Krišto je upoznala general-bojnika Sticza s prioritetima rada Vijeća ministara BiH.
Vijesti / Politika | 22. 02. 2024. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je u četvrtak u Sarajevu s novoimenovanim zapovjednikom EUFOR-a u BiH general-bojnikom Lászlóm Sticzom o suradnji institucija BiH i EUFOR-a.

Predsjedateljica Krišto je upoznala general-bojnika Sticza s prioritetima rada Vijeća ministara BiH. Istaknula je da je Bosna i Hercegovina napravila značajan iskorak na europskom putu te da očekuje pozitivne reakcije iz Bruxellesa i točan datum otvaranja pregovora s Europskom unijom.

Naglasila je kako zbog ustavne strukture i sukladno nadležnostima svih razina vlasti taj proces zahtijeva kompromis i puni politički konsenzus sva tri konstitutivna naroda. Kazala je da rad Vijeća ministara BiH, sukladno nadležnostima, ostaje fokusiran na ispunjenje preostalih uvjeta iz Mišljenja Europske komisije i postizanje dogovora o svim ključnim pitanjima tog procesa.

Tijekom susreta iskazano je obostrano zadovoljstvo suradnjom domaćih vlasti na svim razinama i EUFOR-a te je naglašena važnost suradnje s lokalnim stanovništvom.

Predsjedateljica Krišto je zahvalila EUFOR-u na kontinuiranoj potpori koju pruža vlastima u BiH u izgradnji mira i stabilnosti, potpori Oružanim snagama BiH, kao i nedvojbenoj potpori europskoj perspektivi BiH. Dodala je da institucije BiH i EUFOR-a imaju isti cilj, a to je stabilna, održiva, mirna i multietnička Bosna i Hercegovina, država triju jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive, koja surađuje sa susjedima na načelima međusobnog dijaloga i uvažavanja.

Krišto je general-bojniku Sticzu poželjela uspješno vođenje snaga EUFOR-a tijekom boravka u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close