Reakcija

Dodik o EU-sankcijama: Sjeli ispred prodavaonice da piju pivo…

Dodik je upitao šta je destabilizirajuće u stavu da se moraju poštovati Daytonski sporazum, Ustav, međunarodno pravo i Povelja UN?
Vijesti / Politika | 01. 03. 2024. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da, ako je vrhunac političkog umijeća odlazećeg saziva Europskog parlamenta predlaganje sankcioniranja njegovog stava i slobodne misli - onda su definitivno promašili zanimanje.

"Odlazeći saziv Europskog parlamenta pozvao je da mi se uvedu sankcije jer uporno u BiH insistiram na onome na čemu je i EU sazdana - na mnogo razgovora i dogovora kako bi se postigao konsenzus i dogovorila rješenja", napisao je Dodik na platformi X.

Pivo ispred prodavaonice

Dodik je upitao šta je destabilizirajuće u stavu da se moraju poštovati Daytonski sporazum, Ustav, međunarodno pravo i Povelja UN, prenijela je Srna

"Da li to vi, po ugledu na sarajevske tužitelje i suce, promovirate da je poštovanje Ustava i zakona kažnjivo, a njihovo kršenje poželjno ponašanje? O kojem secesionizmu govorite?", upitao je Dodik.

Rekao je da oni govore i sude o BiH, a nikada nisu kročili u nju, ne znaju njezinu povijest, nasljeđe, odnose, te da politiku vode na osnovu naslova u novinama i tabloidima.

"Neodoljivo podsjećate na one što ispred prodavaonice piju pivo i samouvjereno pričaju o Svemiru na osnovu teksta pročitanog u `Mikijevom zabavniku`", smatra Dodik.

Kaže kako je današnja BiH plod ugovora Republike Srpske i Federacije BiH, te u pitao zar nije europski standard da kada jedna strana ne poštuje ugovor, druga može zatražiti raskid?

BiH veća – RS manja

"Nikada nisam za Republiku Srpsku tražio ništa što joj Daytonskim sporazumom ne pripada, ali ne pristajem na manje od onoga što joj pripada. Neki drugi su umislili da će BiH biti veća ako Republika Srpska bude manja", rekao je Dodik.

Naveo je kako bi glasovi koji su insistirali da se pitanje sankcija nađe u rezoluciji - takve sankcije uveli i liderima zemalja EU iz istih razloga, ali ne mogu.

"Obilježje neiskusnih ili kratkovidih političara je da stvari promatraju crno-bijelo i pribjegavaju jednostavnim rješenjima", rekao je Dodik.

Napomenuo je kako su Republika Srpska i njeni kadrovi, prema svim izvještajima Europske komisije, najviše uradili na tome da se BiH približi otvaranju pregovora s EU.

Neće proći

"Bilo bi pošteno da su pojedinci iz Europskog parlamenta i to primijetili. Bilo bi još poštenije da su osudili dolazak diplomata iz zemalja koje nikakve veze s BiH i EU nemaju da ovdje pritišću partnere da ne pristaju na dogovore u vezi s europskim zakonima", naglasio je Dodik.

Ocijenio je kako su u onome što nisu napisali - definirali sebe, a u onome što su napisali - definirali su svoje frustracije.

"Kao i s brojnim drugim liderima na koje vrše pritisak, ni sa mnom im to neće proći. To zna i Republika Srpska i zato sam njen demokratski izabrani predsjednik i nikada ni pred jednim pritiskom neću odustati od svojih zakletvi", poručio je Dodik.

Naime, Europski parlament u rezoluciji je ponovo pozvao da se uvedu "ciljane sankcije" protiv Dodika, te ostalih višerangiranih dužnosnika Srpske i Srbije "koji pružaju materijalnu i podršku secesionističkoj politici", te da sve članice "osiguraju da slične sankcije može usvojiti Europsko vijeće, i da ih uvedu bilateralno ili zajedno s ostalim članicama, ukoliko njihovo usvajanje nije moguće u Vijeću".

Nema okretanja protiv Moskve

Dodik je dao intervju i agenciji TASS u kojem je rekao kako ''zapad neće moći promijeniti stav srpskog naroda prema Rusima'' te da ''zapadne zemlje žele da nametnu Srbima svoje stavove i da ih kazne sankcijama''.

"Međutim, ponosan sam na Republiku Srpsku i Srbe uopće, zbog načina na koji reagiraju na ovo, i ne mislim da postoji način na koji Zapad može promijeniti mišljenje Srba o ruskom narodu, bilo to prinudom ili bilo kojim drugim sredstvima", naglasio je Dodik.

Komentirao je i sastanak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je održan 21. veljače u Kazanju.

"Za mene je čast da se sastanem sa predsjednikom Putinom i da pokažem naše prijateljstvo. On nas je uvijek podržavao, jer je ovo prijateljstvo, dobar odnos i (postoji) razumijevanje između (dva) naroda, između lidera", naveo je Dodik.

Dodao je da postoji pritisak koji dolazi sa Zapada, koji pokušava okrenuti sve protiv Rusije, ali da se Srpska neće okrenuti protiv Moskve.

Kopirati
Drag cursor here to close