Ministar vanjske trgovine

Košarac o zabrani izvoza ogrjevnog drveta i peleta: Nema razloga da i mi ne postupimo isto

''Smatram da je vrlo važno podržati i prihvatiti inicijative nadležnih entitetskih ministarstava koje idu u pravcu uvođenja privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta''.
Vijesti / Politika | 31. 05. 2022. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Apsolutni prioritet Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u aktualnom mandatu je zaštita domaće proizvodnje i od te politike nećemo odustati. Shodno takvom opredjeljenju, uvijek smo motivirani da na adekvatan način, u koordinaciji i suradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima, tretiramo akte koji se odnose na uvođenje određenih zaštitnih mjera, prvenstveno u interesu svih građana i poslovne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Također, prepoznajemo i podržavamo napore entitetskih tijela na ublažavanju negativnih efekata brojnih izazova uslijed poremećaja na globalnom tržištu'', kazao je ministar Košarac vezano za potencijalno donošenje privremene mjere zabrane izvoza ogrjevnog drveta i peleta.

''Podsjećam da smo u prethodnom periodu predlagali rješenja koja se odnose na uvođenje zaštitnih mjera, poput odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, kako bismo pomogli domaćoj drvoprerađivačkoj industriji, koja se godinama suočava sa problemom nedostatka sirovine na tržištu''.

''Nažalost, praksa je pokazala da u Savjetu ministara BiH nismo imali razumijevanje kod dijela ministara iz Federacije BiH, koji su bili protiv uvođenja ovakvih zaštitnih mjera'', dodao je Košarac.

''Svjestan da enormno povećanje cijena energenata predstavlja ogroman problem za naše građane, kao i gospodarsku zajednicu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, smatram da je vrlo važno podržati i prihvatiti inicijative nadležnih entitetskih ministarstava koje idu u pravcu uvođenja privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta'', istaknuo je.

Naglasio je kako ''Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH još nije dobilo službeni akt od Vlade Federacije BiH, ali budući da postoje indicije o tome, očekujemo da će nam zahtjev biti dostavljen u što skorijem vremenskom roku, kako bismo u koordinaciji sa nadležnim tijelima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH pokrenuli potrebne procedure''.

''Moj stav je da pitanje privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta treba integralno promatrati i usvojiti jedinstvenu odluku. Stoga smatram da je neophodno bez ikakvih uvjeta usvojiti ranije predloženu odluku o zabrani izvoza oblovine, te sa nadležnim entitetskim ministarstvima usuglasiti model u vezi sa zabranom izvoza orgjevnog drveta i peleta''.

''S tim u vezi, naredni tjedan planiram održati sastanke sa predstavnicima nadležnih ministarstava i gospodarskih komora Republike Srpske i Federacije BiH, kako bismo usuglasili model i pokrenuli procedure definiranja odluke koja bi rezultirala zabranom izvoza oblovine, orgjevnog drveta i peleta. Spremni smo da takvu odluku uputimo na razmatranje Savjetu ministara BiH''.

Mišljenja je ''da je uvođenje ovih zaštitnih mjera dobar model i najbolji pokazatelj da štitimo domaću proizvodnju i interese naših građana. Države iz okruženja, prvenstveno misleći na Srbiju, već su usvojile ovakve mjere. Nema razloga da i mi ne postupimo isto''.

''Moramo usmjeriti naše napore da osiguramo da sirovina ostaje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u korist domaće drvoprerađivačke industrije. To će istovremeno omogućiti i jeftiniju cijenu energenata za sezonu, što je primaran interes svih građana.

Podržavam uvođenje zaštitnih mjera, jer prvenstveno biram ono što je u interesu građana i ukupnog realnog sektora, a ne samo pojedinih izvoznika koji ostvaruju veliki profit u vanjskotrgovinskom prometu'', zaključio je ministar Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close