Izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU

Europa kontrolirala i uočila nedostatke kod bh. izvoznika crvenog mesa

Izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU
Gospodarstvo / Industrija | 28. 05. 2022. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac priopćio je da su veterinarski inspektori Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije prošli tjedan proveli višednevni monitoring u cilju utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU.

On je naglasio da su u tom periodu europski veterinarski inspektori izvršili neophodne kontrole u promatranim objektima kod izvozno-orijentiranih gospodarskih subjekata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

''Riječ je o nadzoru u drugom stupnju u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa na europsko tržište, nakon što smo uspješno okončali prvu fazu i od Europske komisije dobili procjenu upitnika sa dodatnim preporukama'', istaknuo je ministar Košarac.

On je naveo da je na završnom sastanku u Uredu za veterinarstvo BiH europski audit tim predstavio preliminarne nalaze i uočene nedostatke, nakon čega će BiH biti dostavljen pisani izvještaj.

''Na osnovu izvještaja ćemo u suradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH i nadležnim tijelima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta izraditi akcioni plan. Cilj nam je da na osnovu preporuka u što skorijem vremenskom roku ispunimo postavljene zahtjeve i omogućimo domaćim privrednicima plasman crvenog mesa na veliko europsko tržište'', naglasio je ministar Košarac.

On je naveo da je EU i dalje najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, koja u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni sudjeluje sa više od 72 posto izvoza, te da je potrebno uložiti dodatne napore na otvaranju europskog tržišta sa 500 milijuna potencijalnih potrošača za domaće poljoprivredne proizvođače. 

''U potpunosti smo opredijeljeni da kreiramo politike i rješenja koja će otvoriti europsko tržište za naše proizvođače. Ne umanjujući njegov značaj, svjesni smo da uslijed globalnih poremećaja na tržištu moramo otvarati mogućnost i za plasman na tržišta drugih zemalja, poput Kine, Rusije, Euroazijske ekonomske unije, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i slično'', poručio je ministar Košarac. 

Kopirati
Drag cursor here to close