Cijene

Federacija traži zabranu izvoza drveta i peleta

Vlada Federacije BiH predala je inicijativa Vijeću ministara za zabranu izvoza ogrjevnog drveta i peleta…
Gospodarstvo / Industrija | 30. 05. 2022. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, prihvatila inicijativu za donošenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza iz Bosne i Hercegovine ogrjevnog drveta i peleta do 31.12.2022. godine.

Kako je priopćeno, Vlada FBiH upućuje inicijativu Vijeću ministara BiH da zaduži Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od petnaest dana od usvajanja ove inicijative, pripremi i uputi Vijeću ministara BiH na razmatranje i odlučivanje Odluku o privremenoj zabrani izvoza iz BiH ogrjevnog drveta i peleta do 31.12.2022. godine, uz uvjet da ta odluka neće imati negativne efekte za BiH u smislu naknade štete po već zaključenim/važećim ugovorima za izvoz, odnosno da se sačini tako da se ne odnosi na važeće zaključene ugovore do dana stupanja na snagu ove odluke.

''U obrazloženju inicijative je navedeno da je pravni osnov za donošenje odluke sadržan u članu 7. stav (6) Zakona o vanjskotrgovinskoj politici BiH, kojim je propisano da Vijeće ministara BiH može, u skladu s obvezama iz trgovinskih sporazuma, zabraniti izvoz, uvoz ili prijevoz određenih roba preko BiH ili propisati uvjete prema kojima takve robe mogu biti uvezene, izvezene ili prevezene u tranzitu da bi se spriječilo ugrožavanje ljudskih života, zdravlja i okoliša'', navedeno je.

Kako je obrazložio, mnogi bosanskohercegovački proizvođači i prometnici izvoze ogrjevno drvo i pelet u kvotama u visini od 90 posto, a pojedini čak i 100 posto svoje proizvodnje.

''Zbog toga postoji opravdana bojazan da ovih proizvoda neće biti u dovoljnoj količini za potrebe bosanskohercegovačkog tržišta. Ilustracije radi, u 2017. godini iz BiH je izvezeno skoro 94,3 milijuna kilograma peleta u vrijednosti nešto većoj od 25,2 milijuna KM, u 2018. izvezeno je nešto više od 82 milijuna kilograma u vrijednosti skoro 24,4 milijuna KM, 2019. godine skoro 70 milijuna kilograma za oko 21,3 milijuna KM. Tijekom 2020. izvezli smo iz BiH skoro 61 milijun kilograma za 17,2 milijuna KM, prošle godine skoro 75,7 milijuna kilograma za nešto više od 22 milijuna KM, a u prvom kvartalu ove godine iz BiH je izvezeno gotovo 25,9 milijuna kilograma za više od 9,5 milijuna KM. Evidentan je značajan porast izvoza i tržište BiH suočeno je sa velikim skokom cijena, koje su se u prošloj godini samo za pelet kretale od 300 do 400 KM po toni, a sada su dostigle cijenu od 600 KM po toni i više. Takve cijene dovode građane u vrlo nezavidan položaj. Naša oaveza je da zaštitimo potrošače i domaće tržište, te za potrebe stanovništva osiguramo dovoljne količine drveta za ogrijev i peleta za sezonu koja sljedi'' - potcrtao je ministar Vujanović.

Istaknuto je i da je, prateći odnose ponude i potražnje, kao i kretanje cijene ogrjevnog drveta i peleta, konstatirano da je u BiH zbog povećane potražnje na svjetskom tržištu došlo do značajnog povećanja izvoza.

''Također, situacija na tržištu ogrjevnog drveta i peleta u Bosni i Hercegovini je dostigla zabrinjavajuću razinu i traži hitnu reakciju s ciljem stabiliziranja domaćeg tržišta. Naime, mnogi bosanskohercegovački proizvodeći i prometnici izvoze ogrjevno drvo i pelet u kvotama u visini od 90 posto, a pojedina društva čak izvoze 100 posto svoje proizvodnje. Zbog ovakvog postupanja postoji opravdana bojazan da ovih proizvoda neće biti u dovoljnoj količini za potrebe bh. tržišta. Stoga je cilj zaštita domaćeg tržišta, potreba stanovništva i osiguravanje dovoljne količine ogrjeva za sezonu koja slijedi'', navedeno je u priopćenju Vlade Federacije BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close