Nove podjele

Košarac o sudjelovanju na EXPO-u: Sarajevo ne može predstavljati Banja Luku

''Od samog početka ulažemo maksimalne napore kako bismo iznašli način za ravnopravno predstavljanje gospodarstvenika iz Republike Srpske i Federacije BiH na ovoj prestižnoj manifestaciji'', istaknuo je ministar Košarac.
Vijesti / Politika | 14. 10. 2021. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EXPO 2020 Dubai

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da u potpunosti podržava nastup gospodarstvenika iz Republike Srpske i Federacije BiH na sajmu ''EXPO 2020 Dubai'', ali da je neprihvatljivo i u suprotnosti sa ustavnim i zakonskim propisima da Vlada Kantona Sarajevo vrši organizaciju sudjelovanja BiH na ovom međunarodnom događaju.

''Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je odlukom Vijeća ministara BiH određeno kao nositelj aktivnosti pripreme sudjelovanja BiH na sajmu 'EXPO 2020 Dubai'. Od samog početka ulažemo maksimalne napore kako bismo iznašli način za ravnopravno predstavljanje gospodarstvenika iz Republike Srpske i Federacije BiH na ovoj prestižnoj manifestaciji'', istaknuo je ministar Košarac.

On je podsjetio da je, nakon imenovanja Organizacijskog odbora BiH i potpisivanja Ugovora o sudjelovanju na svjetskoj izložbi ''EXPO 2020 Dubai'', Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u šest navrata predlagalo da Vijeće ministara BiH usvoji potrebne akte u vezi sa nastupom na sajmu u Dubaiju, među kojima je bio i Troškovnik za sudjelovanje.

''Predsjedavajući Zoran Tegeltija i ministri iz Republike Srpske svaki put su glasovali za predložene akte, ali ministri iz Federacije BiH do danas nisu dali suglasnost. Izostankom njihove suglasnosti, Vijeće ministara BiH nije usvojio potrebne odluke i informacije. To praktično znači da je BiH onemogućeno sudjelovanje na svjetskoj izložbi u Dubaiju, pa samim tim i provođenje planiranih aktivnosti u vezi sa kompletnom organizacijom programa na paviljonu'', naglasio je ministar Košarac.

Uzimajući u obzir činjenicu da je BiH već preuzela određene obaveze zaključivanjem Ugovora, te da Vijeće ministara BiH nije usvojilo Troškovnik, ministar Košarac je upozorio da Vlada Kantona Sarajevo nema ovlašćenja da provodi aktivnosti na organizaciji sudjelovanja BiH na sajmu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

On je napomenuo da je o navedenom informirao kako Vladu Kantona Sarajevo, tako i Ministarstvo vanjskih poslova BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

''Nejasan je pravni osnov po kojem je Vladi Kantona Sarajevo organizator sajma u Dubaiju dao ovlaštenje da provodi spomenute aktivnosti, a posebno je problematičan način na koji se planira osigurati sudjelovanje gospodarstvenika iz Republike Srpske. Oni moraju biti ravnopravni i učestvovati pod jednakim uslovima kao gospodarstvenici iz Federacije BiH'', naglasio je ministar Košarac.

On je ukazao na važnost predstavljanja gospodarstvenika iz oba entiteta na međunarodnom sajmu u Dubaiju, te dodao da je njegova podrška jasno iskazana kroz sve aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH po ovom pitanju.

''Međutim, inzistiram na tome da je prvenstveno neophodno poštovati zakonom propisane procedure, kao i ustavna ovlaštenja organa koji mogu vršiti predstavljanje BiH na mafestacijama ovog tipa'', potcrtao je ministar Košarac.

On je naglasio da su alternativna rješenja organizacije nastupa gospodarstvenika iz cijele BiH potpuno neprihvatljiva, nezakonita i neustavna.

''U prilog tome svjedoči i da je veleposlanik BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović nedavno podnio neopozivu ostavku na poziciju vršitelja dužnosti glavnog povjerenika za BiH za 'EXPO 2020 Dubai'. Jasno mu je da aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo nisu u skladu sa zakonom, kao i da njihova ideja o preuzimanju uloge organizatora sudjelovanja BiH na sajmu u Dubaiju služi prvenstveno za politički obračun u Kantonu Sarajevo'', rekao je ministar Košarac.

On je najavio da će organizatore sajma ''EXPO 2020 Dubai'' obavijestiti o tome da isključivo nadležne institucije na nivou BiH mogu odobriti vizualni identitet paviljona BiH i da on mora oslikavati unutrašnju strukturu zemlje, priopćeno je iz ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close