EXPO Dubai 2020

Naš uspješni hotelijer iz Dubaija: BiH treba iskoristiti šansu koju joj pruža EXPO

U pitanju je Damir Kartal, koji već 14 godina s obitelji živi i radi u Dubaiju, a mnogo puta se pokazao kao odličan domaćin Bosancima i Hercegovcima koji u srce Emirata dolaze poslom ili radi odmora.
Gospodarstvo / Turizam | 30. 09. 2021. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paviljon Bosne i Hercegovine će se, prema najavama, naći na ovogodišnjem prestižnom svjetskom sajmu gospodarstva “EXPO Dubai 2020” koji se večeras svečano otvara, a organizaciju nastupa BiH preuzet će Kanton Sarajevo. Naša zemlja i njeni gospodarstvenici predstavit će se među 192 zemlje iz cijelog svijeta, a domaće gospodarstvenike i goste u Dubaiju dočekat će, između ostalih, i jedan uspješni Bosanac iz sektora hotelijerstva.

U pitanju je Damir Kartal, koji već 14 godina s obitelji živi i radi u Dubaiju, a mnogo puta se pokazao kao odličan domaćin Bosancima i Hercegovcima koji u srce Emirata dolaze poslom ili radi odmora.

Porijeklom iz Bosanskog Petrovca, Kartal je 1992. godine otišao u Veliku Britaniju, gdje se školovao, da bi u Americi počeo svoju karijeru u turizmu. Prvo je završio koledž Cardonald, a potom diplomirao turistički menadžment na Univerzitetu Glasgow Caledonian i hotelski menadžment na Ecornel Univerzitetu.

„Naoružan“ znanjem i upornošću, poslovni put je počeo u Clevelandu, u hotelu Marriott Downtown.

''U hotelijerstvu radim 21 godinu, od kojih zadnjih 18 godina obavljam funkcije menadžera, direktora ili generalnog menadžera. Radio sam u SAD-u, Škotskoj, Engleskoj i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za mnoge poznate internacionalne lance i grupacije - Marriott, Hilton, MINOR, Grand Excelsior i sada, od 2021. godine, ponovo radim za Movenpick, koji je dio grupacije ACCOR. Trenutno sam na poziciji generalnog menadžera kompleksa Movenpick hotela s pet zvjezdica i hotelskih apartmana, tj. Movenpick Hotela i Apartmana Bur Dubai, s 257 soba i 57 apartmana, i Movenpick Hotel Apartments Al Mamzar u Dubaiju, sa 180 apartmana, koji su dio ACCOR grupacije'', kaže Damir Kartal.

Foto:PR / Damir Kartal

U Dubai je stigao 2007. godine internim transferom iz Engleske, dok je radio za hotele Hilton.

''Ugostiteljstvo i standard života u Dubaiju se smatraju jednim od najjačih i najinteresantnijih na svijetu. Dubai nudi pravi ambijent za dalje učenje i usavršavanje u ugostiteljstvu. Ovdje sam imao priliku da otvaram i rebrandiram internacionalne hotele. Konkurencija je jaka s puno prestižnih hotela, novih koncepata i brendova koji se ovdje konstantno otvaraju'',  pojašnjava Kartal.

Njegov trenutni angažman podrazumijeva veliku odgovornost, budući da radi s timom u kojem je čak više od 300 radnika.

''Generalni menadžer je odgovoran za sve radnje u jednom hotelu ili kompleksu. Teško je navesti sve svakodnevne odgovornosti, a one se kreću od samog poslovanja objekata, marketinga, financija, prodaje, zapošljavanja, kvalitete, ponude, osiguranja i sigurnosti, pa, recimo dalje do treninga i unaprijeđenja osoblja u njihovim karijerama'', govori uspješni Bosanac.

“EXPO Dubai 2020”, koji se održava u razdoblju od 1. listopada do 31. ožujka, poklapa se s početkom nove turističke sezone u Dubaiju, tako da iduće razdoblje donosi nove izazove pred ovog generalnog menadžera kroz ulogu domaćina brojnim gostima i turistima.

''Sajam „EXPO Dubai“ je uvijek bio od velike važnosti, kako za cijeli svijet, tako i za UAE, za Dubai, a pogotovo za nas u hotelijerstvu, jer se očekuje veliki broj gostiju. Moj tim i ja odavno surađujemo s „EXPO Dubai 2020“ iz ugostiteljskog aspekta i sigurni smo da će posjećenost biti velika, što pokazuju već zakazane rezervacije. Smatram da je od velike koristi da se i naša zemlja predstavi na „EXPO Dubai 2020“, jer kada vidite koliko su druge zemlje investirale u svoje paviljone, dizajn, koncept i u samo predstavljanje, mislim da bi bila šteta da nismo tu zajedno s ostatkom svijeta, da iskoristimo tu šansu za suradnju. BiH ima puno potencijala u različitim industrijama, a pogotovo u sektoru turizma, u kojem je, smatram, najveći potencijal. Koliko sam informiran, odlična je stvar da će i BiH biti sudionik na 'EXPO Dubai 2020''' kaže Kartal te dodaje kako ima dosta najava naših ljudi, kako za dolazak na „EXPO“, tako i za odmor u Dubaiju, što je, kako zaključuje, idealna kombinacija.

Kopirati
Drag cursor here to close