Sajam

Sramota za BiH, poduzetnici na Dubai Expo idu privatno

"Tu smo zakasnili, to je već davno završeno. Sve ozbiljne zemlje do travnja su predale promotivne materijale. Od svibnja je već krenula pretpromocija. BiH to nije napravila.''
Gospodarstvo / Flash | 03. 09. 2021. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina se osramotila i neće sudjelovati na prestižnoj izložbi poduzetništva "Expo Dubai", koja se, počevši od listopada, narednih šest mjeseci održava u Dubaiju, potvrdio je ovo "Nezavisnim" Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VK) BiH.

"Tu smo zakasnili, to je već davno završeno. Sve ozbiljne zemlje do travnja su predale promotivne materijale. Od svibnja je već krenula pretpromocija. BiH to nije napravila. Vi zapravo znate da to rade države, a ne komore ili neke druge institucije. Mi smo tu trebali da imamo određene prateće sadržaje kada su u pitanju poslovni susreti. I mi smo razočarani kao i gospodarstvenici i nije realno da očekujemo bilo što", kaže Egrlić.

Službeno nitko

Istaknuo je da službeno nitko neće sudjelovati, ali da pretpostavlja da će netko od gospodarstvenika iz BiH privatno otići u Dubai.

"Država se obrukala u Dubaiu, pored svega što nam je dano kao privilegiranoj zemlji u smislu podrške i nekih besplatnih stvari, BiH ipak neće sudjelovati na izložbi", naglasio je Egrlić.
Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore Republike Srpske, rekao je da zasad nema konkretnu informaciju što je s izložbom u Dubaiju te da se sada pripremaju za Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, koji će biti održan 18. rujna.

Blagojević je "Nezavisnim" rekao da BiH ima ponudu od Republike Srbije da izlaže na njihovom štandu. Ranije su iz Privredne komore Republike Srpske kazali da je ova izložba u Dubaiju dobra prilika da se BiH predstavi, jer tu ima mnogo investitora koje se mogu zainteresirani za suradnju.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, ističe da organiziranog puta na izložbu u Dubai nema, jer država ne sudjeluju i pored niza olakšica koje je dobila, ali da postoji nekoliko kompanija u Federaciji BiH koje su već u kontaktima s Privrednom komorom FBiH i koje su zainteresirane da o svom trošku posjete "Expo Dubai" jer je to dobra prilika za investicije.

Šteta za BiH

"Mi smo tu za sve zainteresirane. Omogućit ćemo im podršku u smislu da ih uputimo na najbolje agencije i hotele te da ih obavijestimo o mogućnosti da sami mogu ispratiti događanje na njihovoj službenoj stranici i vidjeti što ih konkretno najviše zanima. Mi smo tu da za njih to istražimo, te omogućimo neke kontakte", kazao je Jašarspahić.

Na pitanje koje su to kompanije, Jašarspahić je odgovorio da to ne može reći pošto u ovom trenutku ne žele da se medijski eksponiraju, jer im to nije u interesu.

Ističe da je šteta što BiH nije na vrijeme odgovorila te da je rok, koji je bio kraj kolovoza, za prijavu istekao.

Mjesecima se čekalo na odluku Vijeća ministara BiH u vezi sa sudjelovanjem na ovoj svjetskoj izložbi poduzetništva, a kako su iz Vanjskotrgovinske komore BiH ranije potvrdili, organizatori su čak ponudili i da financiraju štand na kojem bi se BiH predstavljala.

Sudjelovanje na ovom uglednom sajmu inače košta oko tri milijuna KM.

Proračun bh. institucija iz kojeg bi se financiralo ovo sudjelovanje još nije usvojen, a s obzirom na to da je na snazi blokada rada institucija BiH zbog odluke predstavnika iz Republike Srpske, prenose Nezavisne novine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close