Stigao

Konaković uoči sastanka u Mostaru: U ponedjeljak nova Vlada FBiH

Delegacije stranaka predvode predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.
Vijesti / Politika | 24. 03. 2023. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković prije sastanka stranaka osmorke i HDZ-a kazao je za "Avaz" da bi na njemu trebao biti do kraja definiran program nove Vlade Federacije BiH, dok će imena ministara objaviti u ponedjeljak.

"Imamo finalni program koji s HDZ-om brusimo već dugo i dogovorili smo se da u ponedjeljak objavimo imena ministara. Načelno se zna raspodjela ministarstava. HDZ je ostao na istim pozicijama na kojima je bio, dakle, imat će pet plus jedno ministarstvo, s naše strane ćemo imati deset ministarstava, plus premijer. Od tih deset, četiri mjesta će pripasti bloku SBiH, NES i PDA, unutar trojke po jedno ministarstvo će dobiti Naša stranka i NiP, a ostala četiri ministarstva, plus premijer, pripast će SDP-u", kazao je Konaković.

Sastanak u Mostaru 

Podsjetimo, Hrvatska demokratka zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine najavila je da će danas u Mostaru održati sastanak sa SDP-om BiH i njihovim partnerima, a razgovarat će o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH.

Delegacije stranaka predvode predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Pročitajte još

Sastanku bi trebali prisustvovati i ostali predstavnici Osmorke, Edin Forto (Naša stranka), Semir Efendić (SBiH), Nermin Ogrešević (NES), a vjerojatno i predstavnici BHI KF i PDA.

Lider NiP-a istakao je kako očekuje da će SDA i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo na sve moguće načine pokušati blokirati uspostavu nove Vlade FBiH, ali i da očekuje intervenciju visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

"Potpuno je jasno da SDA ide u sve vrste blokade, ne očekujem od njih nikakav razum, jer da to imaju, ne bi radili ovo što sve dosad rade, a to je nasilje nad demokracijom, jer postoji većina u oba doma Parlamenta FBiH. Očekujem da visoki predstavnik, u skladu sa svojim ovlastima, raspetlja ono što je zapetljao u izbornoj noći. Mislim da je to moralna i ljudska odgovornost, da odblokira najvažniji motor za ekonomiju BiH koji se zove Vlada FBiH", kazao je Konaković.

Izraz poštovanja 

Konaković se osvrnuo i na svoj dosadašnji rad na poziciji ministra vanjskih poslova.

"U samo nekoliko dana uspjeli smo ostvariti kontakt sa svim najvažnijim državama za Bosnu i Hercegovinu, od SAD, preko Francuske, Španjolske, Njemačke do Turske. To je za BiH nužno. S druge strane, na regionalnoj turneji svi su BiH ukazali nužni respekt, u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj sastao sam se i s predsjednicima država, iako to ne mora biti politička praksa. Sastao sam se i s premijerima i ministrima vanjskih poslova. To pokazuje kakav ugled BiH i dalje uživa na međunarodnoj sceni, a mi ga uopće nismo koristili. Nitko mene od tih ljudi osobno ne poznaje. Ti susreti su izraz poštovanja koji države širom svijeta imaju prema BiH", kazao je Konaković. 

Javnost je prethodnih dana sablaznila objava ministrove supruge Dalije Hasanbegović-Konaković u kojoj je s javnosti podijelila gnusne prijetnje i uvrede koje svakodnevno dobiva. Elmedin Konaković još jednom je ponovio da iza verbalnih napada stoje stranačke mašinerije SDA i DF-a.

"Za sve to pogrome odgovorni su SDA i DF i njihovi lideri. Dobro znaju da to rade predstavnici njihove dvije stranke. Nikad se od njih nisu ogradili. To je organizirana i koordinirana aktivnost. To će trajati sve dok im ne prekinemo sve izvore financiranja, dok ih ne izbacimo iz javnih poduzeća iz kojih kradu i iz kojih financiraju takvu mrežu i dok se Tužiteljstvo ne počne ozbiljno baviti ovom temom. Najsretniji sam čovjek na svijetu što nismo radili nikad ništa slično. Bez obzira na sve napade i pritiske, nikad se nećemo spustiti na taj nivo", istaknuo je Konaković u razgovoru za "Dnevni avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close