Potpredsjednik FBiH

Lendo: Ignoriraju me, nadam se Vladi u tijeku Ramazana

Ja nisam predstavnik u ovom dijelu SDA, ja predstavljam Bošnjake ispred SDA i u tom dijelu zaista želim da što je moguće prije sjednemo i imenujemo Vladu FBiH kako se ne bi i dalje vodila ta neka debata kako ja nešto blokiram, kaže Lendo.
Vijesti / Politika | 23. 03. 2023. u 20:44 Bljesak.info | FTV

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ustavni sud BiH i njegove odluke su obavezujuće za sve građane BiH. Prema tome, one su danas donesene kakve jesu i one za mene, za SDA, ali i sve građane, institucije su nešto što je obavezujuće i mi ćemo se tako u narednom periodu ponašati", istaknuo je u Dnevniku D potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo. 

Vlada u toku Ramazana

"Da li je trebalo tako donijeti ove ili neke druge odluke, zaista ne bih u to ulazio. Kad je u pitanju sudstvo, kad je u pitanju odluka visokog predstavnika mi ćemo je poštovati. Moramo nastaviti procese i završiti koji nisu završeni na nivou FBiH."

Kaže da se nada da ćemo u toku Ramazana imati Vladu Federacije.

"Sve vrijeme govorim i pozivao sam da se rukovodstvo Federacije sastane da pokušamo iznaći odgovarajuća rješenja. Nažalost, ova dva člana nisu našla za shodno da razgovaramo, vjerovatno do 6. narednog mjeseca kada je taj rok mjesec dana dat da rukovodstvo Federacije imenuje premijera i Vladu Federacije Očekujem da ovih dana sjednemo nas troje i počnemo da razgovaramo o imenima lica koja trebaju da obnašaju funkciju premijera i članove Vlade FBiH." 

"Bradara i Stojanović izabrali loš pravac, pokušavaju sami"

Lendo ističe da još nisu razgovarali oko tog dijela.

"Ja sam pokušao da s predsjednicom i gospodinom Igorom nađemo neko vrijeme. Oni nisu našli za shodno da sjednemo i razgovaramo, prema tome najvjerojatnije ostaje onaj njihov pravac koji nije dobar, a to je da njih dvoje sami, u okviru svojih političkih partija pokušaju sastaviti neki tim koji neće biti kompletan. Cijelo vrijeme gdje sam ja upozoravao da imenovanje Vlade Federacije tako neće biti po Ustavu, neće imati suglasnost mene kao člana Bošnjaka", kaže i napominje da zajedno trebaju sastaviti tim. 

"Da mi damo suglasnost i imenujemo premijera i članove Vlade. Parlament i jedan i drugi su rekli da rukovodstvo Federacije što prije imenuje Vladu Federacije i sve vrijeme ja pokušavam da im kažem da je taj mjesec dana gdje moramo zajedno raditi. Međutim, od tog momenta do današnjeg dana ja očekujem da počnemo da sastavljamo Vladu", ističe.  

"Govore građanima da nešto blokiram, da neću" 

Nažalost, napominje Lendo, te političke opcije, HDZ i SDP, jednostavno ignoriraju SDA, odnosno mene kao predstavnika Bošnjaka da sjednemo zajedno.

"S druge strane, pokušava se cijelo vrijeme građanima i javnosti Federacije objasniti kako ja nešto blokiram i neću. Ja bih sutra da sjednemo, odredimo tko je premijer, tko su članovi Vlade, potpisao i da zaista u interesu građana Federacije dobijemo novu Vladu Federacije." 

"Do većine treba doći" 

Lendo kaže da im nije upućivao poziv za sastanak jer se podrazumijeva da rukovodstvo Federacije treba da sjedne i dogovori se. 

"Ne mogu da shvate da kad su Predstavnički dom i Dom naroda glasali i potvrdili rukovodstvo Federacije, od tog momenta je rukovodstvo izabrano i ono treba da imenuje Vlade Federacije. Nema nikakvih drugih kombinacija, da neko dođe drugi, treći, da budu dva itd. Nego upravo ta tri člana, predsjednik i dva potpredsjednika, treba da formiraju Vladu Federacije. Oni govore o nekoj većini. Do većine treba doći, ali prvo treba da imenujemo Vladu Federacije. Ne znam imaju li parlamentarnu većinu, ali to je manje bitno. Bitno je da mi imenujemo Vladu Federacije", rekao je. 

Neće je imenovati Federalni parlament, odnosno Zastupnički dom.

"I jedan i drugi dom su rekli da mi imenujemo. To je na neki način zadatak i tu nema druge ili treće kombinacije. Svaka druga kombinacija je iskakanje, kršenje Ustava Vlade Federacije, a ja kao legalista ne želim ni u jednom momentu da kršim Ustav", ističe Lendo.  

"Ozbiljno sam shvatio zadatak" 

Dodaje i kako dosad nije uopće imao priliku blokirati, dati suglasnosti. 

"Ja sam rekao, i ministri iz SDA koji budu predloženi, ja neću za sve potpisani, za one ministre koji ne budu odgovarali svojim stručnim, moralni itd. kvalitetama. Ovo je ozbiljan zadatak, ja sam ga ozbiljno shvatio i zaista u skladu s Ustavom neću odstupati od onoga što mene Ustav obavezuje. Na kraju krajeva, građani i Bošnjaci koji su glasali za mene da ja predstavljam njih u imenovanju Vlade Federacije."

Kopirati
Drag cursor here to close