Član Predsjedništva BiH

Komšić pozvao Čovića da tuži BiH u Strasbourgu zbog ugroženosti Hrvata

''Neka ide putem kojim su išli i Sejdić i Finci i Zornić i drugi'', kazao je.
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 21:56 Bljesak.info
Željko Komšić: Pozivam Čovića da BiH tuži u Strazburu ako smatra da su Hrvati ugroženi

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željko Komšić je u intervjuu za Klix savjetovao Dragana Čovića predsjednika HDZ-a ''da ako misli da je ugrožena konstitutivnost, odnosno ako misli da su Hrvati ugroženi da se obrati Sudu u Strasbourgu''.

''Neka ide putem kojim su išli i Sejdić i Finci i Zornić i drugi. To je moja službena poruka njemu. Pa ako mu Strasbourg, sud za ljudska prava kaže da je on u pravu, nemamo onda što kometirati Ali on to neće uraditi, jer ne može dobiti takvu odluku u Strasbourgu niti može dobiti podršku. Jer sve ono što on traži kosi se sa konceptom osnovnih ljudskih prava pojedinaca jer je cijela Europa postavljena na tom temelju'', kazao je Komšić.

Smatra da BiH mora ići putem građanske države

''Priča o građanskoj državi se ne sudara sa pričom o pravima Hrvata, Srba ili Bošnjaka nego se čak proširuje, samo što me ne štitite više kao člana kolektiva, već kao pojedinca. Ali onda gubite moć i privilegije kojima plašite građane, odnosno pripadnike svoje etničke skupine da su mu svi drugi neprijatelji i tako dalje''.

Također kazao je kako ne zna ''šta je Inzku trebalo da se sada petlja u ovaj proces jer su vijećnici većinski odlučili kako će glasati. On zna da je tajnost pokrivač za mnoge mutne radnje, kupovanja glasova... Trebao je ispoštovati odluku Gradskog vijeća''.

''Mislim da će se priča u Mostaru završiti na relaciji SDA - HDZ. Koliko vidim Bh. bloku odgovara da ispadnu iz kombinacije o formiranju vlasti i da sve prepuste drugima. Tako će biti i 'vuk sit i ovce na broju'. Ne smatram da je neki dogovor ranije postojao, ali SDA i HDZ su stari partneri i dobro se razumiju. Ne vjerujem da će doći do neke trgovine i povezivanja Mostara sa Izbornim zakonom. Suštinski sada se zauzimaju pozicije kako bi se onog drugog optužilo za izdaju'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close