Zanimljivo

Džaferović: Pozivam BH blok da nas spriječi

Odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da se glasovanje za gradonačelnika Mostara obavlja tajnim putem i da se poništi prvi krug glasanja smatra problematičnom.
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozivam BH Blok da glasaju za Guzina i na taj način spriječe "dogovor" SDA i HDZ- a o Mostaru. Radi se o najobičnijim spinovima, Mostar je odveć važno pitanje za Bosnu i Hercegovinu i tu nema nikakvog dogovora. Pokušavaju na svaki način SDA uvući u blato, ali mi ne sudjelujemo u takvoj političkoj kaljuži'', kazao je za N1 član Predsjedništva BiH i visoki funkcioner SDA, Šefik Džaferović.

Odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da se glasanje za gradonačelnika Mostara obavlja tajnim putem i da se poništi prvi krug glasanja smatra problematičnom, ali ističe da će, vijećnici Koalicije za Mostar poštivati tu odluku.

''Točno je da u Statutu Grada Mostara piše da se izbori za gradonačelnika vrše tajnim glasovanjem, ali postoje neke zastupničke odredbe koje govore o javnom glasanju. To ljudi u Mostaru najbolje znaju. Mislim da bi bilo dobro da građani Mostara, koji su tajnim glasanjem izabrali vijećnike, vide kako će se izvršiti transmisija njihove volje kroz lokalno vijeće. To se najbolje vidi ukoliko je u pitanju javno glasanje. Bojim da se iza te odluke nalaze neke zakulisne radnje, ali mi ćemo poštovati odluku OHR-a'', kazao je Džaferović.

Smatra da kada 31 vijećnik od 35 kaže da podržava javno glasanje – da se to treba poštovati. Te objašnjava da je to transparetniji način za razliku od tajnoga glasanja.

Džaferović kao prvog čovjeka Mostara vidi Zlatka Guzinu.

''Red je da to konačno bude Bošnjak. Probosanski blok može izabrati kandidata Koalicije za Mostar za gradonačelnika. Mi ostajemo za našeg kandidata'', kazao je.

Komentirao je slučaj Nataše Jekić iz Koalicije za Mostar prilikom izbora rukovodstva Grada Mostara koja nije predložila sebe niti glasala za sebe te tvrdnje Elmedina Konakovića iz NiP-a da je mogla osigurati još jedan glas i da na taj način ne ugrozi Salema Marić a da to nije uradila jer postoji dogovor SDA i HDZ-a.

''Koristi se svaki mogući način da se opravda taj spin BH Bloka i stranaka koje prate BH Blok. Marić bi bio izabran bez obzira da li Jekić glasa za njega ili ne. Traži se bilo kakav razlog da se u drugi plan stavi stav BH Bloka da neće podržati kandidata Koalcije za Mostar. To je problem'', objasnio je.

Objasnio je kako zbog demokratskog reda vijećnici Kolacije za Mostar ne mogu podržati kandidata BH Bloka.

''Postoji neki demokratski red. Koalicija ima 11 vijećnika, a BH Blok ima pet vijećnika. Da li je demokratski stavljati ultimatum da bude izabran kandidat kojeg podržava pet vijećnika. To je suština stvari'', kazao je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close