O Inzkovoj odluci

Izetbegović: Želi se stvoriti šansa da Baralija bude izabrana za gradonačelnicu

Izetbegović smatra da u Mostaru svi moraju koalirati, sve bošnjačke, ljevičarske, bosanske i hrvatske stranke ''jer one predstavljaju volju Mostaraca''
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je da iza odluke Visokog predstavnika Vaentina Inzka da se izbor za gradonačelnika Mostara vrati na početak, točnije da se prvi čovjek Grada Mostara bira tajnim glasanjem stoji određeni broj veleposlanika PIC-a te pretpostavlja da se proces želi vratiti na početak kako bi se ponovo stvorila šansa da Irma Baralija bude izabrana za gradonačelnicu.

''Reagirali su munjevito suprotstavljajući se volji kompletnog Gradskog vijeća Grada Mostara. OHR navodno štiti Statut Grada Mostara, koji propisuje tajno glasanje. Štiti ga od vijećnika koji donose i mijenjaju Statut, i koji su se odlučili za transparentan proces?! Svi u Vijeću žele javno glasanje, kako bi se izbjegao scenarij od prije 12 godina kada je na volšeban način pobijedio kandidat HDZ-a. OHR ponovo inzistira na tajnom glasanju koje otvara prostor manipulacijama i kupovinama glasova. O razlozima za ovakvo postupanje možemo samo nagađati. Pretpostavljam da se proces želi vratiti na sami početak i ponovo stvoriti šansa da Irma Baralija bude izabrana za gradonačelnicu, iako je izborni rezultat Koalicije za Mostar i Zlatka Guzina skoro četiri puta bolji'', kazao je.

Izetbegović smatra da u Mostaru svi moraju koalirati, sve bošnjačke, ljevičarske, bosanske i hrvatske stranke ''jer one predstavljaju volju Mostaraca''

'' Za funkcioniranje grada je potreban dogovor, često i dvotrećinski. Nadam se da će SDP izmijeniti stav o Guzinu kad je u pitanju Mostar, i o SDA kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, a naročito Republika Srpska. Jer taj odnos je pogrešan i štetan. Ukoliko on ostane ovakav kakav je već godinama, SDA će znati odgovoriti'', kazao je.

Medijska spinovanja, kako on ustvari kao predsjednik SDA vodi glavne pregovore u ime Koalicije za Mostar s Draganom Čovićem i HDZ-om, te da je Mostar "prodao zbog pozicije svoje supruge na čelu KCUS-a", Izetbegović nazvao je ''budaleštinama koje ne zavređuju odgovor''.

''Nikada ništa o Mostaru neće biti dogovoreno, niti dogovarano, mimo Mostaraca. Najbolji demanti jeste naše inzistiranje na javnom glasanju, tada će biti potpuno jasno tko je podržao HDZ i Dragana Čovića. A podržat će ih, sve je jasnije, BH blok svojim ne glasanjem za izvanrednog kandidata, istinskog Mostarca, Guzina'', istaknuo je.

''Sve vrijeme je, kako to narod kaže,'povika na vuka', a lisice se spremaju da 'meso odnesu'. Heterogeni blok ljevičara i bivših SDS-ovaca se ustvari približava i nudi HDZ-u, i pri tome diže dreku na SDA. Cilj im je proizvesti totalnu nesuradnju i definitivno udaljavanje SDA i HDZ-a, mene i Čovića. A onda će sebe ponuditi Čoviću i HDZ-u. Konaković je izjavio da 'Hrvati imaju pravo izabrati svoga člana Predsjedništva BiH', Boška Ćavar iz Naše stranke je tu izjavu pojačala uvredama upućenim Komšiću. Konakovićev NIP je pomogao HDZ-u da osvoji načelničko mjesto u Novom Travniku, i malo je nedostajalo da se to dogodi i u Jajcu. SDP-ov povjerenik je pomagao SNSD-u u Srebrenici, NIP-ov Fikretu Abdiću u Kladuši. I dok SDA stječe neprijatelje braneći BiH u borbi s Beogradom, Zagrebom, Rusijom, HDZ-om i SNSD-om, 'fina gradska raja' širi koalicijske kapacitet otvarajući se prema HDZ-u, SNSD-u, Abdiću, Kukiću, i priprema se za 2022. Eventualna pobjeda HDZ-ovog kandidata u Mostaru, bez obzira na spinove, pojašnjenja, napade na SDA, definitivno će ocrtati fizionomiju ove politike i ovakvog odnosa prema BiH.

Naravno, svako ima pravo da pravi i sudjeluje u koalicijama, ali neka ne obmanjuju javnost tezom kako ne žele s 'nacionalnim strankama'. Žele itekako, a jedini način je da napadnu SDA. Jer tamo gdje vladaju HDZ i SNSD nikad kao multietničke stranke nisu uspjeli prodrijeti'', kazao je Izetbegović.

Objasnio je i svoj daljnji odnos Denisa Zvizdića u SDA te objasnio kako vidi napade na Zvizdića nakon što je javno obznanio da on ostaje u SDA.

''Podrška Zvizdiću od strane rivala i neprijatelja SDA je naravno hinjena stvar. Ne žele dobro Zvizdiću, već štetu SDA. I on je, koliko vidim, dovoljno mudar da to razumije. Decenijama je, zajedno sa nama gradio SDA, uvijek je bio tretiran kao jedan od najvažnijih kadrova ove stranke, dobijao je podršku za obnašanje najbitnijih pozicija u stranci i u državi. I to će tako i ostati što se mene tiče. Iz svakog nesporazuma treba izvući neku pouku, neku korist. Recimo da ni u kakvoj nervozi i emociji ne treba spominjati rodbinu, supruge, porodicu. To se u SDA nikada nije radilo, ostavimo takve stvari nižerazdrednim političarima kojima to pristaje i medijima koji ih prate'', kazao je .

Kopirati
Drag cursor here to close