Priopćenje

KO SDA HNK: Milivojevićeva izjava stvara antagonizam prema Bošnjacima

SDA navodi kako "ovakva frapantna i uvredljiva tvrdnja Milivojevića dolazi nakon višegodišnje pravne i političke borbe, koja je upravo u Mostaru pokrenula i vodila SDA za jednakopravnost Srba na području Hercegovine".
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 21:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalna organizacija (KO) Stranke demokratske akcije (SDA) HNK ocijenila je da izjava predstavnika srpske liste "Ostajte ovdje" Velibora Milivojevića, vijećnika u Gradskom vijeću Mostara, kojom se svrstao na stranu HDZ-a BiH, obrazloživši to strateškim interesom Srba u Mostaru, stvara "antagonizam usmjeren prema Bošnjacima u cijeloj Hercegovini".

SDA navodi kako "ovakva frapantna i uvredljiva tvrdnja Milivojevića dolazi nakon višegodišnje pravne i političke borbe, koja je upravo u Mostaru pokrenula i vodila SDA za jednakopravnost Srba na području Hercegovine".

"Milivojevića, kao i cjelokupnu javnost Mostara, BiH, ali i predstavnike međunarodnih institucija u našoj zemlji želimo podsjetiti da je na osnovu angažmana predstavnika SDA, prije svih potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, zatim Premijera FBiH i kompletnog kluba Bošnjaka u Skupštini HNK-a, Ustavni sud donio presudu po kojoj Srbi u HNK, ZHK i Posavskom kantonu trebaju postati konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni s ostala dva jezika i pismom", priopćeno je iz KO SDA HNK.

Dodaje se kako je odbijanje zastupnika HDZ-a BiH da u Skupštini HNŽ-a, kao i u preostala dva kantona glasa za ovakvu odluku, jedini razlog zbog kojeg ovakva presuda Ustavnog suda nije implementirana, "istog HDZ-a BiH za kojeg Milivojević sada tvrdi da je najviši ili strateški cilj Srba u Mostaru".

"Doktore Milivojeviću, analiziranje i propitivanje političkih stavova i odluka je uobičajena, svakodnevna politička praksa u Mostaru, BiH, kao i u bilo kojoj drugoj demokratskoj zemlji. Svaki pojedinac na političkoj sceni može očekivati da bude podvrgnut kritici javnosti, iz svoje i druge političke opcije ili bilo koje interesne grupe ljude koja osjeća ugroženost njegovim djelovanjem. Vaše pravo na političke stavove i političke saveze je neotuđivo demokratsko načelo, koje je također potpuno legitimno podložno kritici i mišljenju javnog mnijenja. Kada ste prihvatili ponudu SNSD-a, morali ste biti svjesni te činjenice. Vaš stav doktore Milivojeviću uvrijedio je i uozbiljio Bošnjake, ali i znatan broj Srba i onih koji se izjašnjavaju kao ostali u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu", navode iz KO SDA HNK.

U toj stranci smatraju kako takve izjave za posljedicu imaju "produbljivanje političke krize u Mostaru, nestabilnost, te stvaraju osjećaj nesigurnosti kod svih građana Mostara".

"Pozivamo Vas da u skladu s Vašim profesionalnim pozivom i zakletvom, koju ste kao liječnik položili, u svom daljem političkom djelovanju štitite interese svih ljudi, bez razlika po bilo kojem osnovu", stoji na kraju priopćenja za javnost KO SDA HNK.

Kopirati
Drag cursor here to close