Prijetnje BiH

Komšić reagirao: Najoštrije osuđujem prijetnje ruskog veleposlanika u BiH

Komšić je naveo kako se ''prijeteći Bosni i Hercegovini'' Kalabuhov pozvao na primjer Ukrajine.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2022. u 20:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u srijedu je najoštrije osudio izjavu veleposlanika Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova da će uslijediti ruska reakcija ukoliko BiH postane članicom NATO-a.

Komšić je naveo kako se ''prijeteći Bosni i Hercegovini'' Kalabuhov pozvao na primjer Ukrajine.

''Najoštrije osuđujem prijetnje koje je veleposlanik Ruske Federacije u BiH iznio komentirajući mogućnost da Bosna i Hercegovina postane članicom NATO-a. Poruka ruskog veleposlanika da će uslijediti reakcija Rusije, pri čemu se navodi primjer Ukrajine nad kojim Rusija vrši agresiju je nedvosmislena, ali istovremeno i neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu'', kazao je predsjedavajući državnog predsjedništva.

Napomenuo je kako odluka Bosne i Hercegovine za pridruživanjem NATO može biti jedino odluka institucija BiH, a nikako ''povod za napad na Bosnu i Hercegovinu''.

''Nama je poznata promjena stava Ruske Federacije u pogledu odluka institucija BiH, koje su ranije od Ruske Federacije poštovane, te da to u posljednjih nekoliko godina nije slučaj. Međutim, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH dužan sam da s tim u vezi, osudim i odbacim izrečene prijetnje, koje nisu samo prijetnje Bosni i Hercegovini, nego i prijetnje po mir i stabilnost Zapadnog Balkana'', zaključio je u svojoj reakciji Željko Komšić, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close